Skip to content

Diploma halen

Als blinde of slechtziende student in het reguliere onderwijs, wil je net als medestudenten zonder visuele beperking een goede stageplek, een diploma halen en daarna een mooie baan op de reguliere arbeidsmarkt. Soms kies je ervoor om nog verder te studeren. Tips en voorbeelden staan op deze pagina.

Stage

Morena: “Ik vond vrij eenvoudig een stage via een lerares die contacten bij het bedrijf had. De stage was zeer positief, ik paste goed in het team en het was leuk werk. De stage past bij het werk wat ik wil gaan doen.”

Arbeidsmarkt

Lars: “Na vier sollicitaties heb ik het over een andere boeg gegooid. Ik moest hun niet willen, zij moesten mij willen. Door veel vrijwilligerswerk te gaan doen en mij hier te profileren met mijn beperking waar mogelijk, viel ik op. Het was niet langer meer de vraag wat de belemmering was om mij aan te nemen, maar wat de toegevoegde waarde was om mij aan te nemen.”

Hans en Judith – Koninklijke Visio: “Een jongere weet zelf wat hij of zij nodig heeft. Dat is het uitgangspunt. Het is aan de werkgever met hulp van Visio of Bartiméus en UWV om dat op maat in te richten.”

Verder studeren

Mandy: “Ik heb een jaar na het behalen van mijn diploma van mijn 1e opleiding gekozen om weer een nieuwe opleiding te volgen om mijn kansen voor een baan te vergroten.”