Skip to content

Werkzoekende

Hieronder staan links ter inspiratie en voor meer informatie over:

Deze informatie komt van verschillende bronnen.

Heeft u zelf een praktijkvoorbeeld of tip om te delen? Mail dan naar info@zichtbaarinwerk.nl.

Arbeidsmarkt

Voordat je je diploma haalt, oriënteer je je misschien al op de arbeidsmarkt. Wat is mijn ideale baan? Wat zijn mijn sterke kanten? Wat is voor mij een ideale werkomgeving? Welke aanpassingen heb ik nodig aan een werkplek om goed te functioneren? Bij welk bedrijf wil ik graag werken? Op deze vragen en nog veel meer probeer je een antwoord te vinden. Hierbij kun je hulp vragen van je decaan, je eigen omgeving, of misschien jouw AOB-er. Het kan ook zijn dat je nog contact hebt met de werkgever van je stage. Koninklijke Visio in werk en Bartiméus – Werkpad kunnen je hierbij ook adviseren. Je vind ook diverse platforms waar je je kunt inschrijven als werkzoekende. En op social media kun je natuurlijk ook laten weten dat je (binnenkort) beschikbaar bent op de arbeidsmarkt. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld een profiel aanmaken, en bedrijven volgen die je interessant vindt als mogelijke werkgever.

Algemeen

Praktische informatie

Handige platforms

Vraag en aanbod

Ter inspiratie

Sollicitatie

Solliciteren is voor iedereen een uitdaging, zeker als je een visuele beperking hebt. Dan is het nog belangrijker om je krachtig te presenteren tijdens je sollicitatie. Maak gebruik van de tips van ervaringsdeskundigen en de links met praktische informatie.

Ter inspiratie

Advies & Begeleiding

Er zijn expertise organisaties die adviseren over en begeleiden bij het gehele traject of bij één of meer stappen van opleiding of studie naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt. De meest bekende organisaties zijn Koninklijke Visio en Bartiméus.

Wetgeving

In de Participatiewet staat dat zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking moeten kunnen meedoen aan het reguliere arbeidsproces. DIt betekent dat de overheid en bedrijven banen beschikbaar moeten stellen voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking. Via de links vind je meer informatie over de Participatiewet en wat dit betekent als werkzoekende of werknemer met een arbeidsbeperking.

Werkplek

Als werknemer met een visuele beperking moet je soms gebruik maken van een aangepaste werkplek. Het is belangrijk om zelf precies aan te geven wat er nodig is. Hiervoor speciale adviseurs beschikbaar bij o.a. Koninklijke Visio en Werkpad. Er zijn leveranciers gespecialiseerd in hulpmiddelen voor visueel beperkten. Voor een aangepaste werkplek of hulpmiddelen tijdens het werk is via het UWV subsidie beschikbaar. Welke aanpassing nodig is, verschilt per individuele situatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om speciale software, een brailleleesregel, apart toetsenbord, andere lichtsterkte of lichtinval. Maak een (toekomstige) werkgever duidelijk dat met de benodigde aanpassing je als blinde of slechtziende professional net als een collega zonder visuele beperking gewoon aan het werk kunt.