Direct naar inhoud

Eigen baas

Iris Stekelenburg (56) is slechtziend en schrijft in deze rubriek over haar werkervaring als eigenaar van tekstbureau ABC Redactie. In deze eerste blog schrijft ze over de start van haar bedrijf.

Portretfoto van Iris Stekelenburg. Je ziet haar gezicht vanaf haar voorhoofd tot en met haar kin. Iris draagt een oorbel en heeft rode lippenstift op. Ze kijkt lachend in de lens en heeft haar hoofd een beetje naar rechts gedraaid. Haar haar is lichtbruin van kleur, je ziet een beetje van haar pony, haar haar valt tot net onder haar kin en is wat achter haar oor gekapt. Iris staat tegen een vlakke achtergrond die wat beige/ oranje van tint is en die een houtstructuur heeft. Rechtsonder staan haar voor- en achternaam geschreven.

De schoolboekenuitgeverij waar ik werk als redacteur, stopt ermee. Het idee om voor mezelf te beginnen kriebelt al langer. Dit is mijn kans. Maar hoe gaat dat financieel? Krijg ik genoeg opdrachten? En heb ik recht op vergoeding van hulpmiddelen, zoals een groter beeldscherm?

Ik heb nooit een Wajong-uitkering aangevraagd, al adviseerde Bartiméus dat wel nadat ik daar mijn mavodiploma haalde. Ik bel De Ooglijn voor informatie. De vriendelijke medewerkster geeft aan dat aanvragen en vergoeden van aanpassingen een lange weg kan worden omdat ik niet bekend ben bij de Wajong; zo begreep ik het althans. Haar advies: “Koop zaken als een groter beeldscherm zelf en voer de kosten op als aftrekpost bij je belastingaangifte, zoals elke zelfstandige zonder personeel.”

Meer dan 25 jaar

Ken ik mensen binnen de uitgeefwereld bij wie ik een balletje kan opgooien? Zij moeten natuurlijk wel weten dat ik iets kan betekenen en wat dat dan is. Van de tien bedrijven die ik bel, mag ik er bij één op gesprek komen. Van de tien bedrijven waar ik op gesprek ga, houd ik één opdrachtgever over. En het mooie is dat ik veel van die opdrachtgevers nu al ruim 25 jaar heb!

Rood zie ik als zwart

Mijn visuele beperking speelt eigenlijk geen rol. Ik vertel het wel en geef aan dat ik volledig kleurenblind ben en rood hetzelfde zie als zwart. Je wilt niet weten hoeveel mensen nog steeds met rood correcties aangeven in een getypte tekst. Dat heeft voor mij dus geen signaalfunctie. Ik vertel dat ze een wijziging in HOOFDLETTERS kunnen aangeven.

Veel contacten verlopen via mail, telefoon of Teams. Af en toe ga ik naar een opdrachtgever toe met het OV. Meestal gaat dat prima. Soms neem ik de Valys-taxi. Zeker als ik ergens voor het eerst naartoe ga en niet weet waar het is. Dat scheelt energie en een hoop gesleep als ik gratis boeken mee naar huis mag nemen!

Interessante links

Lees ook onze andere blogs over werken met een visuele beperking

  • Op een presenteerblaadje

    • Blog
    • Arbeidsbemiddelaars
    • Mensen met een visuele beperking
    • Werkgevers

    Ellen Koudijs is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze is blind en schrijft in deze blog over twee memorabele situaties tijdens presentaties die ze gaf.

Interviews over werken met een visuele beperking

  • Je bent niet je beperking

    • Interview

    Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.

  • Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht

    • Interview

    Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.

  • Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point

    • Interview
    • Werkgever
    • Werknemer

    Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.

Meer weten over werken met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat