Direct naar inhoud

Angst om uitkering te verliezen onterecht

Gepubliceerd op:

Na wat omzwervingen is Kirsten Veldhoen helemaal op haar plaats als projectondersteuner bij Bartiméus. Dankzij een proefplaatsing van drie maanden en goede ondersteuning van haar leidinggevende Angelique Koelewijn kon ze geleidelijk ontdekken of deze baan met een contract voor 24 uur per week bij haar paste.

Foto van Kirsten Veldhoen en Angelique Koelewijn
Kirsten Veldhoen (rechts) en haar collega Angelique Koelewijn

“Ik ben vanaf mijn geboorte slechtziend door een afwijking aan mijn netvlies”, vertelt Kirsten. “Met mijn linkeroog heb ik ooit rond de twintig procent gezien, nu is dat drie tot vijf procent. Het zicht met mijn rechteroog is één tot twee procent.”

Studietijd

Na haar vwo begon Kirsten met een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden, maar het systeem paste niet goed bij haar en de docenten vonden het lastig om Kirsten te ondersteunen in de beperkte tijd die ze zelf hadden. De hbo-opleiding Communicatie aan de Hogeschool Leiden paste beter: “Het doen van praktijkopdrachten en stages gaf me meer de mogelijkheid om te laten zien wat ik in mijn mars heb,” vertelt Kirsten. “Ik heb de studie afgerond in de tijd die ervoor staat.”

Werken voor eigen doelgroep

Kirsten studeerde in 2009 af en werkte daarna eerst bij een aantal werkervaringsplaatsen, met name in de culturele sector. “Op een gegeven moment werd ik gevraagd als begeleider tijdens de revalidatieweek van Visio Zuidwest Nederland. Door deze en andere ervaringen groeide mijn interesse voor werk in de hoek van mijn eigen doelgroep.” Zo kwam Kirsten in 2018 bij de Oogvereniging terecht. Hier heeft ze vijf jaar als communicatie-assistent gewerkt. Eerst op vrijwillige basis, later via een contract van acht tot veertien uur.

Veel sociale contacten

“Ik wilde graag een volgende stap zetten en meer uren in de week werken. Ik zag een aantal interessante functies bij Bartiméus. Hier ben ik in mei 2023 begonnen. Eerst via een proefplaatsing en na drie maanden voor vast. Ik solliciteerde eigenlijk op andere functies, maar Angelique, die als leidinggevende en expertisestrateeg bij Bartiméus werkt, had op basis van mijn profiel het idee dat ik als projectondersteuner het best tot mijn recht zou komen.”

Angelique: “Ik dacht ‘Volgens mij is dit een heel passende en kansrijke rol voor Kirsten, binnen onze organisatie’. Kirsten moest daar aanvankelijk over nadenken. Ik moest haar ervan overtuigen dat het niet een heel technische of administratieve functie was en dat er juist veel sociale contacten zijn met collega’s.”

Kennis Over Zien

Het werk van Kirsten bestaat uit het ondersteunen en beantwoorden van vragen en verzoeken van collega’s van team Expertise bij Bartiméus. Deze collega’s werken ook samen aan Kennis Over Zien, een samenwerkingsverband van de expertiseorganisaties Bartiméus, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting en de belangenverenigingen Oogvereniging en Maculavereniging.

Kirsten regelt van alles in het systeem “Ik start bijvoorbeeld nieuwe projecten of beantwoord vragen over het schrijven van uren op projecten. Daarnaast ondersteun ik Angelique en ons team. Ik bereid bijvoorbeeld vergaderingen voor en beheer de agenda.”

Zorgen voor duurzame inzetbaarheid

Angelique vertelt dat er wel wat voorbereiding nodig was, voor Kirsten aan de slag kon. “We wisten vooraf niet of alle systemen even toegankelijk voor haar waren. In een belangrijk systeem dat we gebruiken, is met vergrotingssoftware te werken. Maar slechts een deel ervan werkt goed met spraakherkenning. Kirsten is op cursus geweest bij de fabrikant van het systeem en heeft de nodige certificaten gehaald. Dat is met veel inzet van haarzelf gelukt.”

De jaarplannen maakt Bartiméus in Excel, dat werkt voor Kirsten minder prettig, geeft Angelique aan. “Vandaar dat wij dit als team in Word doen. We hebben vanaf het begin beiden geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid, onder meer door een werkplekonderzoek met bijbehorende training voor zaken als een goede werkhouding en het gebruik van sneltoetsen. Dat is ook een voordeel van werken voor een organisatie als Bartiméus, de collega’s met kennis zijn in huis!”

Ik was bang voor het verlies van het vangnet van een uitkering, maar dat is onterecht
Kirsten Veldhoen Projectondersteuner bij Bartiméus

Op dit moment heeft Kirsten nog een kleine aanvulling op haar inkomsten via een Wajong-uitkering. Die komt boven een bepaald inkomen te vervallen. “Ik vind het belangrijk om goed contact te houden met het UWV. Mocht het onverhoopt niet goed gaan, dan kan ik me via een WIA-procedure laten afkeuren. Veel mensen hebben angst om het vangnet te verliezen. Ik had die angst ook, maar dat is echt onterecht. Er zijn altijd mogelijkheden om weer bescherming te krijgen als het toch misgaat.” Niet dat Kirsten daarvan uitgaat. “Ik ben hier enorm gelukkig. Dat is mede te danken aan Angelique, die veel tijd voor me vrijmaakt. Ze vraagt altijd hoe het met me gaat en zorgt dat we de balans goed houden.”

Angelique geeft aan dat ze Kirsten echt niet zo veel meer aandacht geeft dan andere collega’s. “We hebben wat vaker overleg, maar dat is ook omdat Kirsten mij ondersteunt. Dan bereiden we bijvoorbeeld een teamvergadering voor. Ze neemt zelf ook veel initiatief. Het is de bedoeling dat we het lang met elkaar volhouden. Daarom vind ik de balans extra belangrijk, maar dat vind ik bij andere collega’s net zo goed.”

Auteur: Martijn Vet

Meer ervaringsverhalen

 • Mag ik op gesprek komen met Flair?

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

 • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

 • Met wat aanpassingen kan ik mijn werk prima doen

  • Ervaringsverhaal
  • Arbeidsbemiddelaar
  • Werknemer

  “Mensen met een visuele beperking kunnen een verrijking voor de arbeidsmarkt zijn.” Deze stelling draagt Tjidde Bos niet alleen uit op zijn werk als verzuimconsulent bij iederz, het sociaal werkleerbedrijf van de Gemeente Groningen, maar ook in zijn rol bij de Taskforce Arbeid.