Direct naar inhoud

Beperking vraagt flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid

Gepubliceerd op:

Willemijn Dekker (40) heeft een visuele beperking en is directeur bij Binnenwerk. Deze organisatie met negenhonderd medewerkers zorgt voor duurzame banen binnen de Rijksoverheid. Collega Gerard de Gooijer, expert digitale toegankelijkheid, is Willemijns steun en toeverlaat.

Willemijn Dekker zit met een lach op haar gezicht naast haar geleidehond Kim
Willemijn en haar geleidehond Kim

Willemijn vertelt dat haar oogaandoening zeker invloed heeft op haar werk. “Maar het beperkt me niet omdat ik mijn werk anders heb ingericht. Deze baan is me niet komen aanwaaien. Ik heb er hard mijn best voor gedaan. Ik heb de juiste ondersteuning gezocht en meestal gekregen, zoals mijn geleidehond en ICT-ondersteuning. Zo kan ik vol energie en vreugde aan de slag blijven.”

Mijn directeur daagde me uit om mijn kwaliteiten voorop te zetten, en niet mijn beperking
Willemijn Dekker

Directeur

Willemijn begon als rechterhand van de directeur. “Zij daagde mij uit om mijn kwaliteiten voorop te zetten in plaats van mijn beperking. Ik werd uiteindelijk haar opvolger, op mijn eigen wijze. Ik sta bekend als degene die altijd belt, appt en spraakberichten stuurt. Mailen kost me veel meer energie.”

Achteruitgaand zicht

Willemijns zicht gaat achteruit. Ze werkt daarom sinds een paar jaar non-visueel, dus met behulp van braille en spraak. “Dat is pittig. ICT is cruciaal in het goed kunnen uitvoeren van mijn functie. Mijn werkgever neemt daarvoor zeker verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld wat betreft de aanschaf van goede schermleessoftware. Mijn ICT-collega Gerard de Gooijer is daarin mijn steun en toeverlaat.”

Afhankelijk

portretfoto van Gerard de Gooijer
Gerard de Gooijer

Een tijdje geleden kon Willemijn door iets onverklaarbaars twee weken niet op haar laptop werken. “Ik voel me dan bijzonder afhankelijk en moet alle zeilen bijzetten om de situatie te accepteren. Een beperking vraagt flexibiliteit en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. De juiste hulp van collega’s zoals Gerard, maakt dan het verschil.”

Frustrerend

“Bij updates ontstaan inderdaad nog wel eens uitdagingen,” vertelt Gerard. “Wat ik frustrerend vind, is dat er heel snel gevraagd wordt bij voorstellen voor aanpassingen: voor hoeveel mensen doen we dit eigenlijk? Mijn antwoord is dan: jij hebt het nu misschien niet nodig, maar dat kan morgen anders zijn.”

Gerard vindt het mooi om op verzoek een handvat te kunnen bieden: “Hierdoor kan iemand het werk zo goed mogelijk doen en zijn of haar talenten benutten. Bij het Rijk besteden we veel aandacht aan het toegankelijk maken van werk voor iedereen, ondanks de uitdagingen waar we soms tegenaan lopen. Dat is niet overal zo. Mensen met een beperking mogen dan best meer voor hun rechten opkomen.”

Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem

Meer ervaringsverhalen

 • Mag ik op gesprek komen met Flair?

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

 • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

 • Angst om uitkering te verliezen onterecht

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Ik ben hier enorm gelukkig en dat is mede te danken aan mijn leidinggevende Angelique Koelewijn” vertelt Kirsten Veldhoen over haar werk bij Bartimeus.

  Kirsten gaat er dan ook niet vanuit dat ze terug moet vallen op een uitkering. Toch is ze blij dat er altijd mogelijkheden zijn om weer bescherming te krijgen als het toch misgaat.