Direct naar inhoud

Ik heb me nooit afgevraagd of een werkgever mij wel wil

Gepubliceerd op:

Mijke Hartendorp en Rosalie Hoogeveen-Schoon werken beiden als docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool Saxion én hebben allebei de ziekte van Stargardt. Samen zitten ze in het netwerk voor werknemers met een functiebeperking van de hogeschool. Sjoerd de Vries is als teamleider betrokken geweest bij het aannemen van de twee.

Portretfoto's van Mijke Hartendorp en Rosalie Hoogeveen-Schoon
Mijke Hartendorp en Rosalie Hoogeveen-Schoon

Aangeven wat ik nodig heb

Mijke is gepromoveerd psycholoog, ze doet drie dagen per week onderzoek en een dag per week geeft ze hoorcolleges, werkgroepen en scriptiebegeleiding. “Bij Saxion voelde ik meteen de ruimte om aan te geven wat ik nodig heb. Ik heb me hier nooit gehandicapt gevoeld, hoewel ik maar vijf procent zie en er nog steeds dingen zijn waar ik tegenaan loop.”

“Hoewel ik altijd al open ben over mijn beperking, voel ik door het contact met Rosalie veel herkenning. Ik kan met haar inhoudelijk sparren én ze snapt hoe het is om te werken als docent met een visuele beperking.”

Open

“Doordat wij er zo open over zijn, durven anderen dat ook te zijn.” Rosalie bevestigt dat: “Meestal deel ik aan het begin van mijn lessen aan een nieuwe groep dat ik slechtziend ben en welke implicaties dat heeft. Soms vraag ik studenten om iets voor te lezen of om me even te helpen.”

Mijke: “Ik vergeet bij hoorcolleges wel eens te zeggen dat ik slecht zie omdat ik dan vooral bezig ben met het onderwerp van het college. Bij werkcolleges is interactie met studenten veel belangrijker, waardoor ik vaak de eerste les vertel dat ik slechtziend ben en hen daardoor niet recht kan aankijken en niet kan lezen wat er op het scherm staat.”

Ze snappen het niet altijd

“Je legt studenten uit wat voor implicaties je beperking heeft, maar ze snappen het niet altijd helemaal en vergeten het vaak.” Rosalie vult aan: “Ik vraag nu bij werkcolleges en scriptiegroepen: ‘Wie zit waar?’ Dan weet ik ook gelijk welke studenten aanwezig zijn. Als ze iets zeggen, vraag ik ‘Noem even je naam’. Verder zeg ik tegen ze dat ze zich niet beledigd moeten voelen als ik ze niet herken.”

Matchen van talenten

Sjoerd de Vries: “Met 700 eerstejaars is dat voor álle docenten lastig, ook als je geen visuele beperking hebt!” Sjoerd is associate lector bij het lectoraat Employability Transition binnen Toegepaste Psychologie. Hij heeft Mijke destijds aangenomen en werkt nu met haar samen in de onderzoeksgroep. “In ons aannamebeleid kijken we echt naar het matchen van talenten. Waar zit iemand op zijn plek, hoe kun je mensen laten floreren? Als je kijkt naar wat Mijke kan en wat we in het team konden gebruiken, was dat onderzoek en affiniteit met de neuro- en cognitiekant en de match met studenten. Bij Rosalie is dat naast het lesgeven meer de technische kant.”

Een student-assistent bij hybride lesgeven bleek voor alle docenten handig
Mijke Hartendorp Docent Toegepaste Psychologie op Hogeschool Saxion
Portretfoto van Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries

Assistent voor iedereen handig

Tijdens coronatijd bleek het geven van hybride onderwijs best lastig. Mijke: “Het lesgeven in hybride vorm was verplicht. maar ik kon niet én de groep én een scherm tegelijkertijd in de gaten houden. Ik vroeg om een student-assistent bij de chat en het online gedeelte, maar toen bleek al snel dat dat voor alle docenten handig was, dus kwam die mogelijkheid er ook voor hen.”

Sollicitatietraining

Als Mijke terugkijkt, is ze heel blij dat ze aan het einde van haar studietijd een sollicitatietraining bij Visio heeft gevolgd. “Ik heb er geleerd hoe en wanneer je over je beperking vertelt in een sollicitatiegesprek. Dat vraagt moed, dus dat heb ik toen kunnen oefenen. Ik heb er vertrouwen door gekregen en heb me daardoor nooit afgevraagd of een werkgever mij wel wil vanwege mijn beperking.”

Netwerk mensen functiebeperking

Het netwerk voor mensen met een functiebeperking binnen Saxion is in oktober 2023 gestart en kent nu 25 leden. Sjoerd: “Er zijn bij Saxion 3.000 mensen werkzaam, dus er zijn waarschijnlijk veel meer medewerkers met een functiebeperking, het netwerk kan dus nog groeien!”

Auteur: Ellen van Herk

Meer ervaringsverhalen

 • Mag ik op gesprek komen met Flair?

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

 • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

 • Angst om uitkering te verliezen onterecht

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Ik ben hier enorm gelukkig en dat is mede te danken aan mijn leidinggevende Angelique Koelewijn” vertelt Kirsten Veldhoen over haar werk bij Bartimeus.

  Kirsten gaat er dan ook niet vanuit dat ze terug moet vallen op een uitkering. Toch is ze blij dat er altijd mogelijkheden zijn om weer bescherming te krijgen als het toch misgaat.