Direct naar inhoud

Leve de toegankelijke koffiemachine

Gepubliceerd op:

Bas van den Berg (47) ziet alleen licht en donker. Dat is al sinds zijn geboorte zo. Hij bezocht de eerste vier klassen van de basisschool bij Theofaan (nu Koninklijke Visio) in Grave voor kinderen met een visuele beperking. Daarna ging hij als een van de eersten naar een reguliere basisschool. Na het VWO studeerde hij in Nijmegen.

Portretfoto van Bas van den Berg
Bas van den Berg
Juist ook mensen met een visuele beperking werden uitgenodigd te solliciteren
Bas van den Berg Recherche-assistent bij Politie Nederland

Bas: “Toen ik na mijn studie een baan zocht, wees iemand me op de vacature recherche-assistent bij Politie Nederland. Juist ook mensen met een visuele beperking werden uitgenodigd te solliciteren. Dus dat deed ik. Dat is nu 17 jaar geleden en ik werk er nog steeds met veel plezier, 36 uur per week.”

Met de taxi

“Mijn werkplek is in Arnhem. Dat is prima te doen met de bus en een stukje lopen. Binnenkort gaan we met het werk verhuizen. Ik hoop dat de locatie dan nog steeds goed te bereiken is. Toen we in Apeldoorn zaten, moest ik het laatste stuk van mijn reis afleggen met de taxi. Want daar kwam geen OV. Maar dat werd uitstekend geregeld.”

Ik gebruik mijn gehoor beter

“Ik werk geluidsopnamen uit van verhoren, 112-meldingen en telefoongesprekken. Collega’s vragen wel eens of ik beter hoor. Dat is niet het geval. Wel gebruik ik mijn gehoor beter en kan ik me goed concentreren. Dat is handig bij het uitwerken van opnamen waarin door elkaar gepraat wordt. Het is streng verboden conclusies te trekken uit de intonatie van een stem, die mij misschien opvalt. Ik werk alles objectief uit. Net zoals mijn ziende collega’s.”

Apps niet toegankelijk

“Ik werk met de brailleleesregel en voorleessoftware. Soms gebruiken mijn collega’s handige programma’s of apps die voor mij niet toegankelijk zijn. Ik kaart dat dan aan bij mijn leidinggevende of de ICT-helpdesk. Soms kan het opgelost worden. Maar het kan ook dat daar geen tijd of geld voor is.”

Toegankelijke koffiemachine

“Om mijn werk goed te kunnen doen, is koffie natuurlijk een must”, zegt Bas lachend. “Maar de machine met touchscreen is voor mij niet te bedienen. Gelukkig heeft een medewerkster van koffieleverancier MAAS International BV gezorgd voor een geprogrammeerde tag. Dat is een soort sleutelhanger die ik voor de machine kan houden. Omdat ik niet altijd dezelfde variant wil, heb ik in totaal vier tags. Een handige oplossing waarmee ik elke dag blij ben.”

Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem

Meer ervaringsverhalen

  • Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.

  • Mag ik op gesprek komen met Flair?

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

  • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat