Direct naar inhoud

Mijn jobcoach helpt me met m’n verdere ontwikkeling

Gepubliceerd op:

Floyd Van der weij (24) woont in Groot Ammers en heeft aangeboren nystagmus (wiebelogen). Hij bezocht het reguliere basisonderwijs, volgde de mavo bij Bartiméus en haalde zijn mbo4-diploma Media en applicatieontwikkeling bij ROC Midden Nederland. Het vinden van een baan was niet eenvoudig.

Portretfoto van Floyd van der Weij
Floyd van der Weij

“Vooral de reistijd is onhandig vanuit mijn woonplaats”, geeft Floyd aan. “Gelukkig werd ik aangenomen bij de Vanderperk Groep als junior webdeveloper voor 32 uur per week. Hoewel dit bedrijf in Groot Ammers zit, is het voor mij toch lastig om er te komen. Daarom zet mijn pa me ’s morgens af als hij naar zijn werk gaat en pikt mij weer op. Het ligt gelukkig op zijn route.”

Mijn collega’s zijn er aan gewend dat ik met mijn neus op het beeldscherm zit
Floyd van der Wey Junior webdeveloper bij de Vanderperk Groep

Doelgroepverklaring

Floyd heeft een doelgroepverklaring. “Daardoor heeft mijn werkgever een aantal voordelen, zoals loonkostensubsidie en heb ik een jobcoach, Kethy. Ik wil me graag blijven ontwikkelen. Mijn leidinggevende en Kethy ondersteunen mij daarin. Toen ik een groter beeldscherm met een hogere resolutie nodig had om alles beter en rustiger te kunnen zien, heeft Kethy mij ook geholpen met de aanvraag. Mijn collega’s zijn er helemaal aan gewend dat ik met mijn neus op het beeldscherm zit en iets meer tijd nodig heb.”

Mooi dat ik een rol kan spelen

Portretfoto van Kethy den Drijver-Verspuij
Kethy den Drijver-Verspuij

Kethy den Drijver – Verspuij (53) is jobcoach vanuit Avres. Deze organisatie helpt inwoners van Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden bij werk en geldzaken. Kethy: “Tijdens een eerste gesprek, kijken we altijd of er een klik is. Bij Floyd en mij was dat twee jaar geleden meteen het geval. Alles op het gebied van zijn werkplek is prima in orde. Mochten we tegen zaken aanlopen, dan kunnen we altijd terecht bij Koninklijke Visio of Bartiméus.”

“Floyd wil een opdracht graag zelf oplossen, dat is een mooie eigenschap” vervolgt Kethy. “Maar soms kost hem dat veel extra tijd, merkte hij. We bespreken dat samen en met de werkgever. Floyd vraagt nu eerder ondersteuning en de werkgever peilt vaker hoe het gaat. Er worden grote stappen gemaakt!”

Ik kijk altijd naar wat iemand wel kan, als het nodig is met hulpmiddelen
Kethy de Drijver-Verspuij Jobcoach bij Avres

Herkenningsstok

“Onlangs gaf Floyd aan dat hij in het weekend vaak naar zijn vriend in het noorden van het land reist met het openbaar vervoer”. Kethy vertelt dat hem veel energie kost. “Dat merkte hij ook op het werk. Hij ervaarde een drempel om met een herkenningsstok te lopen. We hebben het daar samen over gehad en besproken wat het hem op zou leveren als hij die stok wel zou gebruiken. Uiteindelijk heeft Floyd een stok besteld en neemt deze nu mee. Het levert hem op dat hij meer ontspannen kan reizen. Die ontspannenheid zorgt ervoor dat hij op zijn werk beter functioneert. Ik vind het mooi dat ik daarin een rol kan spelen.”

“Ik kijk altijd naar wat iemand wel kan, als het nodig is met hulpmiddelen. In plaats van naar wat er niet kan. Werken is zoveel meer dan werk. Het geeft structuur, voldoening en sociale contacten.”

Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem

Meer ervaringsverhalen

 • Mag ik op gesprek komen met Flair?

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

 • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

 • Angst om uitkering te verliezen onterecht

  • Ervaringsverhaal
  • Werkgever
  • Werknemer

  “Ik ben hier enorm gelukkig en dat is mede te danken aan mijn leidinggevende Angelique Koelewijn” vertelt Kirsten Veldhoen over haar werk bij Bartimeus.

  Kirsten gaat er dan ook niet vanuit dat ze terug moet vallen op een uitkering. Toch is ze blij dat er altijd mogelijkheden zijn om weer bescherming te krijgen als het toch misgaat.