Direct naar inhoud

Met wat aanpassingen kan ik mijn werk prima doen

Gepubliceerd op:

Tjidde Bos was halverwege de dertig toen hij de diagnose retinitis pigmentosa kreeg. Gestaag ging hij minder zien, waardoor het voor hem nu lijkt alsof hij door een rietje kijkt. Lange tijd kon hij zijn werk als teamleider bij Stadsbeheer Groningen blijven doen, maar na verloop van tijd ging dat niet meer. Na een revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn ging hij bij iederz, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Groningen, aan de slag als sociaal (verzuim)consulent.

Tjidde aan zijn bureau, je kijkt over zijn schouder mee en ziet zijn beeldscherm. De achtergrond is donker, het scherm is licht en erboven is een extra lichtbron geplaatst.
Tjidde Bos op zijn aangepaste werkplek

“In mijn vorige baan werd het een probleem dat ik mezelf niet meer kon verplaatsen. Ik moest steeds een collega vragen om me naar een vergadering te brengen of voor een rondje langs de projecten.” Op advies van zijn leidinggevende en zijn gezin ging Tjidde revalideren. Daarbij werd hij goed gefaciliteerd. Zo kreeg Tjidde een telefoon met een groot scherm en werd hij gehaald en gebracht door een taxi.

Wennen aan spraaksoftware

Langzaam maar zeker is Tjidde ook gewend geraakt aan spraaksoftware. “Ik heb nog altijd de neiging om het beetje restvisus dat ik nog heb te gebruiken. Ik ben vrij perfectionistisch en heb nog altijd het gevoel dat ik meer controle heb als ik het lees. Daar moet ik nog aan werken, want het is erg vermoeiend en spraaksoftware werkt gewoon echt goed.”

Mijn caseload is iets kleiner dan die van mijn collega’s omdat het werk mij meer energie en tijd kost
Tjidde Bos Sociaal (verzuim)consulent bij iederz

Kleinere caseload

Tjidde heeft twee collega’s die dezelfde functie hebben. “Mijn caseload aan medewerkers is iets kleiner dan die van mijn twee collega’s omdat het werk mij net wat meer energie en tijd kost, bijvoorbeeld door het lezen of voor laten lezen.”

Een van die collega’s is Jan de Jonge, die Tjidde al kende vanuit zijn vorige functie. Jan:  “Ik wilde ook wel eens wat anders en zodoende ben ik een half jaar na Tjidde hier komen werken. We kennen elkaar al dertig jaar en hoewel onze relatie zakelijk is, bespraken we altijd al op een vrolijke manier hoe het met ons ging. We zaten op dezelfde wijkpost en het laatste jaar heb ik de hele worsteling van Tjidde meegemaakt. Dat hij niet meer kon autorijden en dat hij was aangewezen op een stok. Bij mij kon hij altijd even zijn frustratie kwijt. Het advies komt daarna wel.”

Aanpassing in nieuwbouw

Tjidde vertelt dat ze sinds een jaar in een nieuw gebouw werken waar veel in het interieur wit is. “Dat is niet erg praktisch als je weinig ziet. Daarom zijn er voor mij op verschillende pilaren zwarte vlakken aangebracht zodat ze goed herkenbaar zijn.”

Taskforce Arbeid

Dat mensen met een visuele beperking een verrijking voor de arbeidsmarkt kunnen zijn, draagt Tjidde nog eens extra uit met de Taskforce Arbeid, die hij met drie gelijkgestemden oprichtte. Binnen twee jaar heeft de Taskforce al de nodige publiciteit weten te genereren en heel wat bereikt. “We hebben bijvoorbeeld een gesprek mogen hebben met premier Mark Rutte in het torentje. Daarnaast hebben we voor elkaar gekregen dat een werkgever op één plek bij het UWV alles kan regelen om een medewerker met een visuele beperking goed te laten functioneren. Dat maakt de drempel voor werkgevers een stuk lager.”

Auteur: Martijn Vet

Meer over het bezoek aan het Torentje

  • Taskforce Arbeid op bezoek bij Mark Rutte

    Gabrie Schoen die ook in de Taskforce Arbeid zit, deed op LinkedIn verslag van hun bezoek aan het Torentje

Meer ervaringsverhalen

  • Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.

  • Mag ik op gesprek komen met Flair?

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

  • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat