Direct naar inhoud

Collega denkt mee over inclusie

Gepubliceerd op:

René van Poppel (55) werkt 32 uur per week als maatschappelijk werker bij Kwadraad. Zijn cliënten wonen in Katwijk en omgeving. Vanuit zijn woonplaats Bodegraven vindt hij dat met het openbaar vervoer goed te doen.

Portretfoto van René van Poppel
René van Poppel

René plant zijn huisbezoeken altijd zo dat hij met daglicht reist. “Ik ben nachtblind en heb bijzonder veel licht nodig. Als het ergens voor mij te donker is om gezichtsuitdrukkingen en de mimiek goed te kunnen zien, vraag ik om meer licht en leg uit dat ik niet goed zie. Eigenlijk reageert iedereen begripvol. Ook luister ik extra goed. Je kunt veel halen uit de toon waarop iemand iets zegt.”

Rapportages kosten veel energie

Het kost René het meeste energie als hij rapportages moet maken of lezen op de computer.  “Ik gebruik vergrotingssoftware en ik lees vrij langzaam. Sinds kort heb ik een nieuwe werkplek en hier is deze software nog niet geïnstalleerd. Ik ben dan echt op aan het eind van een kantoordag door al dat getuur. Het is topsport.”

Kwadraad is altijd bereid mij te faciliteren en te zoeken naar oplossingen om mijn werkplek echt passend te maken
René van Poppel Maatschappelijk werker bij Kwadraad

René vindt zijn collega’s begripvol en solidair. “Ze behandelen me gelijkwaardig. En Kwadraad is als werkgever altijd bereid mij te faciliteren en te zoeken naar oplossingen om mijn werkplek echt passend te maken. Toch kan het volgens mij op de werkvloer best nog een stukje inclusiever en toegankelijker.

Ejder Ince, één van René’s collega’s, is lid van de vakbond. René: “Hij gaf aan bewondering voor mij te hebben dat ik met minder zicht zo goed functioneer. Hij vermoedt dat er nog wel wat gunstige regelingen zijn voor mij en mijn werkgever en heeft aangeboden daarover mee te denken. Dat vind ik bijzonder aardig.”

Ik stond er niet bij stil

Portretfoto van Ejder Ince
Ejder Ince

Ejder Ince (59) is casemanager en wijkcoach bij Kwadraad. “Ik ken René al sinds 2006. We werkten toen samen binnen hetzelfde project. Het viel me op dat hij een loep gebruikte bij het lezen van zijn beeldscherm en zijn telefoon. Maar ik stond er niet bij stil wat dat voor hem betekende.”

“Sinds kort werken we weer nauw samen in hetzelfde team” vertelt Ejder. “Ik ben me er nu beter van bewust dat het werk René extra energie kost vanwege zijn visuele beperking en heb hem dat ook gezegd. Ik vind het inderdaad knap dat hij ondanks zijn slechte zicht net zoveel presteert als goedziende collega’s. Maar ik merk dat hij geregeld een hoge werkdruk ervaart doordat hij zich extra moet inspannen.”

Een structurele beperking vraagt om een structurele oplossing
Ejder Ince casemanager en wijkcoach bij Kwadraad

Vakbond

Ejder is lid van de vakbond FNV en vakbondsconsulent binnen Kwadraad. “Collega’s kunnen bij mij komen met opmerkingen en vragen over arbeidsvoorwaarden. Ook René weet dat hij altijd bij mij terecht kan vanwege mijn rol als consulent, maar zeker ook als betrokken collega. Als René dat wil, kan hij aangeven wat hij nodig heeft. We kunnen dan samen met de werkgever kijken wat er mogelijk is. Het is zeker geen onwil van werkgevers, maar vaak onwetendheid. Nu weet ik ook niet zoveel van regels wat betreft werken met een visuele beperking. Maar onder meer via de vakbond is daarover zeker informatie te krijgen. Een structurele beperking vraagt om structurele oplossingen.”


Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem

Meer ervaringsverhalen

  • Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.

  • Mag ik op gesprek komen met Flair?

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.

  • Mijn visuele beperking is een verrijking voor mijn kaas

    • Ervaringsverhaal
    • Werkgever
    • Werknemer

    “Als ik een kaas in mijn handen heb, ruik en voel ik meestal al of het een goed exemplaar wordt” zo vertelde Iris Farla aan Roos Hoelen-Van Delft van Onbeperkt Ondernemen tijdens de pitch van haar ondernemersplan. Iris ziet haar visuele beperking als een verrijking voor haar kaasmakerij.

Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat