Beperking vraagt flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid
Willemijn Dekker (40) heeft een visuele beperking en is directeur bij Binnenwerk. Deze organisatie met negenhonderd medewerkers zorgt voor duurzame banen binnen de Rijksoverheid. Collega Gerard de Gooijer, expert digitale toegankelijkheid, is Willemijns steun en toeverlaat.

Willemijn vertelt dat haar oogaandoening zeker invloed heeft op haar werk. “Maar het beperkt me niet omdat ik mijn werk anders heb ingericht. Deze baan is me niet komen aanwaaien. Ik heb er hard mijn best voor gedaan. Ik heb de juiste ondersteuning gezocht en meestal gekregen, zoals mijn geleidehond en ICT-ondersteuning. Zo kan ik vol energie en vreugde aan de slag blijven.”
Mijn directeur daagde me uit om mijn kwaliteiten voorop te zetten, en niet mijn beperking
Directeur
Willemijn begon als rechterhand van de directeur. “Zij daagde mij uit om mijn kwaliteiten voorop te zetten in plaats van mijn beperking. Ik werd uiteindelijk haar opvolger, op mijn eigen wijze. Ik sta bekend als degene die altijd belt, appt en spraakberichten stuurt. Mailen kost me veel meer energie.”
Achteruitgaand zicht
Willemijns zicht gaat achteruit. Ze werkt daarom sinds een paar jaar non-visueel, dus met behulp van braille en spraak. “Dat is pittig. ICT is cruciaal in het goed kunnen uitvoeren van mijn functie. Mijn werkgever neemt daarvoor zeker verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld wat betreft de aanschaf van goede schermleessoftware. Mijn ICT-collega Gerard de Gooijer is daarin mijn steun en toeverlaat.”
Afhankelijk

Een tijdje geleden kon Willemijn door iets onverklaarbaars twee weken niet op haar laptop werken. “Ik voel me dan bijzonder afhankelijk en moet alle zeilen bijzetten om de situatie te accepteren. Een beperking vraagt flexibiliteit en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. De juiste hulp van collega’s zoals Gerard, maakt dan het verschil.”
Frustrerend
“Bij updates ontstaan inderdaad nog wel eens uitdagingen,” vertelt Gerard. “Wat ik frustrerend vind, is dat er heel snel gevraagd wordt bij voorstellen voor aanpassingen: voor hoeveel mensen doen we dit eigenlijk? Mijn antwoord is dan: jij hebt het nu misschien niet nodig, maar dat kan morgen anders zijn.”
Gerard vindt het mooi om op verzoek een handvat te kunnen bieden: “Hierdoor kan iemand het werk zo goed mogelijk doen en zijn of haar talenten benutten. Bij het Rijk besteden we veel aandacht aan het toegankelijk maken van werk voor iedereen, ondanks de uitdagingen waar we soms tegenaan lopen. Dat is niet overal zo. Mensen met een beperking mogen dan best meer voor hun rechten opkomen.”
Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem
Meer interviews
-
Je moet durven ontdekken wat er mogelijk is
-
Interview
-
Arbeidsbemiddelaar
-
Werkgever
-
Werknemer
Na een netvliesloslating ging het zicht van Maaike Burger sterk achteruit. Ze moest haar werk bij Coca-Cola anders gaan inrichten. Dat vroeg om lef en maatwerk.
-
-
Dit beroep vind ik leuk en het kan met mijn visuele beperking
-
Interview
-
Arbeidsbemiddelaar
-
Ondernemers met een beperking
-
Werknemer
Giovanni Poppelier was electricien. Hij werd ineens slechtziend, moest van werk veranderen en runt nu als stoelmasseur zijn eigen bedrijf.
-
-
Ik hoefde nauwelijks uit te leggen wat ik nodig had
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Maikel Bader ziet maar zeven procent en werkt als roostermaker bij Talpa Network. Bij zijn sollicitatie dacht zijn leidinggevende meteen in mogelijkheden.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat