Direct naar inhoud

Dit beroep vind ik leuk en het kan met mijn visuele beperking

Giovanni Poppelier (25) ging op zijn 19e binnen zes maanden van honderd procent zicht naar één procent. Hij was toen twee jaar werkzaam als elektricien en had net een vast contract gekregen. Maar hoe meelevend en welwillend zijn werkgever ook was, Giovanni kon zijn vak met geen mogelijkheid meer uitoefenen.

Portretfoto van Giovanni Poppelier. Giovanni staat in het midden van de foto en kijkt glimlachend recht in de lens. Hij heeft kort bruin haar met een scheiding aan de linkerkant. Giovanni draagt een donkerblauwe trui (je ziet de boord en schouders). Op de achtergrond zie je een servieskast met glazen deuren, op de kast staat een klimop-plant die langs de zijkant naar beneden groeit.

Na vele onderzoeken bleek dat Giovanni de zeldzame oogziekte LOA heeft, ook wel de ziekte van Leber genoemd. Hij volgde een intensief revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn en dacht na over wat hij qua werk zou kunnen en willen doen.

Inspirerende ontmoeting met stoelmasseur

Giovanni moest uitzoeken wat hij leuk vond, wat bij hem paste en wat er mogelijk was. “Want thuiszitten is niets voor mij”, vertelt Giovanni. “Ik kreeg een jobcoach via Visio Zicht op Werk en ontmoette toevallig een stoelmasseur.” Stoelmasseurs worden meestal ingehuurd door een bedrijf. De stoelmasseur neemt een speciale stoel mee en geeft werknemers een ontspannende massage. Ook op festivals vinden stoelmasseurs vaak enthousiaste klanten.

Het beroep was nieuw voor Giovanni. “Ik wist niet dat het bestond, maar ik raakte geïnspireerd. Ik ben praktisch ingesteld, zit niet graag achter een bureau en ben liever met mijn handen bezig.”

Eigen stoelmassagepraktijk

Foto van Giovanni met zijn massagestoel. Giovanni staat lachend achter de stoel, hij draagt een donkerblauwe trui, een grijze jeans en zwarte sneakers. Giovanni houdt de bovenkant van de stoel vast met zijn linkerhand. De stoel is zwart en bestaat uit meerdere elementen: er is een soort zitvlak waar je omgekeerd op moet zitten, daaronder zijn twee steuntjes waar de onderbenen op kunnen rusten. Het deel waar je normaal met je rug tegen leunt is nu bestemt voor de buik, daarboven is een hoofdsteun met een opening waardoor je met je gezicht naar beneden kijkt. Ook is er een steuntje voor de onderarmen
Giovanni bij zijn massagestoel

Giovanni is een doorzetter, enthousiast en heel open over zijn visuele beperking. Na een aantal opleidingen is hij afgelopen januari voor zichzelf begonnen. Zijn doel? “Ik wil geen Wia-uitkering meer nodig hebben en kunnen leven van mijn bedrijf Sit&Reset.” Giovanni heeft in de afgelopen maanden stoelmassages gegeven bij onder meer Visio Amsterdam en zijn oude werkgever. Ook is hij lid van The Chairmen at Work, een platform van masseurs met een visuele beperking.

Vrijwillige chauffeur

Met OV reizen naar de opdrachtgever is voor Giovanni geen optie. “Vanwege mijn visuele beperking kan ik de locaties niet vinden, bovendien neem ik vaak zelf een massagestoel mee.”

“Ik heb een vervoersvoorziening aangevraagd bij het UWV, maar die is helaas afgewezen. Gelukkig heb ik een vrijwillige chauffeur gevonden via welzijnsorganisatie Pulse. We leggen de agenda’s naast elkaar en zijn er nog altijd uitgekomen. En als ik bij een bedrijf aankom, is er altijd iemand die me helpt de stoel op de juiste plek te krijgen.”

Mijn vrouw helpt me graag

“Mijn vrouw Sterre heeft mij enorm geholpen en gestimuleerd om voor mezelf te beginnen”, vertelt Giovanni. “Zij heeft ook een visuele beperking, maar ziet meer dan ik. Ze heeft mijn website gebouwd, die is supertoegankelijk. Op mijn site vertel ik ook over mijn visuele beperking. Want ik zie het als mijn ‘Unique Selling Point’. Ik heb een uniek verhaal en ga niet bij de pakken neer zitten. Ik hoop anderen daarmee te inspireren.”

Ik ben nogal een regelneef dus dat neem ik graag voor mijn rekening
Sterre Poppelier Helpt haar man Giovanni met zijn bedrijfsvoering
Portretfoto van Sterre Poppelier. Ze kijkt glimlachend in de lens. Sterre heeft lichtbruin lang haar met een scheiding rechts. Ze draagt een bril en een roze trui. Op de achtergrond zie je een klimop-plant die langs de wand van een kast naar beneden groeit. Ook zie je een deel van een wanddecoratie, het glas schittert waardoor je de afbeelding niet goed ziet, maar je ziet wel dat het een zwart/wit- foto is van mannen die gekken sprongen maken in de lucht.
Sterre Poppelier

Sterre Poppelier (25) helpt Giovanni met de boekhouding. Ze heeft aangeboren Retinitis Pigmentosa (RP). “Ik had nog nooit van stoelmassage gehoord en was eerst wat sceptisch. Maar toen ik erachter kwam wat het was, werd ik enthousiast. Ik ben nogal een regelneef. Dus dat stukje van de bedrijfsvoering neem ik graag voor mijn rekening. Voor de rest doet Giovanni alles zelf. Hij pakt bijvoorbeeld vaak de telefoon om te vertellen wat hij doet en peilt of een potentiële opdrachtgever geïnteresseerd is in stoelmassage. Dat bewonder ik echt in hem!”

Ondernemend stel

Sterre is zelf ook startend ondernemer. Ze is life coach en doet dat vanuit haar onderneming StarVision Coaching. Ook Sterre wil uiteindelijk zonder uitkering kunnen leven. “Ik richt me op jongvolwassenen die zoekende zijn naar wat ze willen in het leven. Ik heb daar ook mee geworsteld en ben dus ervaringsdeskundige.” Sterre ontwikkelt een online programma waar jongeren zich binnenkort voor kunnen aanmelden. “Houd mijn instagram-account @starvisioncoaching maar in de gaten”, zegt ze lachend.

Giovanni en Sterre zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet: “We hebben even tijd nodig, maar het gaat ons lukken. Falen is geen optie.”

Auteur: Iris Stekelenburg

Interessante links

  • Ondernemen met een visuele beperking

    Heb je een visuele beperking en overweeg je ook om te gaan ondernemen? Lees dan over de voordelen van ondernemerschap en over regelingen die je kunnen helpen.

  • Iris Farla is slechtziend en runt een kaasboerderij

    Na een ongeval kon Iris haar werk als fotograaf niet meer doen. Ze besloot om van haar hobby haar werk te maken en runt nu een kaasboerderij

  • Eigen baas

    Auteur Iris Stekelenburg is zelf slechtziend en ook zelfstandige. Ze startte jaren geleden haar eigen tekstbureau en schrijft over die start in dit blog.

Meer interviews over werken met een visuele beperking

  • Ik hoefde nauwelijks uit te leggen wat ik nodig had

    • Interview
    • Werkgever
    • Werknemer

    Maikel Bader ziet maar zeven procent en werkt als roostermaker bij Talpa Network. Bij zijn sollicitatie dacht zijn leidinggevende meteen in mogelijkheden.

  • Je bent niet je beperking

    • Interview
    • Werkgever
    • Werknemer

    Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.

  • Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht

    • Interview
    • Arbeidsbemiddelaar
    • Werkgever
    • Werknemer

    Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.

Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat