Ik hoefde nauwelijks uit te leggen wat ik nodig had
Maikel Bader had al een aantal afwisselende banen gehad toen hij bij Talpa Network ging werken. “Mijn leidinggevende dacht direct met me mee en ging daarbij uit van mogelijkheden, niet van problemen.”

Maikel: “Ik ben slechtziend geboren met ongeveer 40-45 procent zicht. Toen ik een jaar of 16 was, is het enorm achteruitgegaan. Dat was natuurlijk een rotleeftijd om ineens afhankelijk te worden van anderen. Net als je voor je scooterrijbewijs kunt gaan en zelfstandig met vrienden op stap wilt.” Ruim twintig jaar later heeft Maikel een restvisus van 7-8 procent. De laatste tien jaar is het min of meer stabiel gebleven. “Ik heb goede hoop dat dat zo blijft, maar de oogarts durft er niets over te zeggen.”
Televisiewereld van binnenuit
Bij Talpa maakt Maikel roosters voor programma’s als Shownieuws, Hart van Nederland en Nieuws van de Dag. “We plannen alle medewerkers in: van regie en verslaggeving tot redactie en presentatoren. We doen dat met z’n vieren. Ook regelen we cursussen, opleidingen en weekendpiket. Als mensen ziek zijn, gaan we op zoek naar vervanging of bellen we freelancers. Saai is het nooit!”
Politie en NS
Na zijn mbo-opleiding tot secretarieel medewerker rolde Maikel via een stage de politiewereld in. Hij werkte eerst een aantal jaren op de meldkamer van Politie Flevoland en bij Werving & Selectie van de Politie Amsterdam. Later kwam hij terecht bij de NS, waar hij een baan kreeg aangeboden bij de klantenservice zakelijke markt. “Ik twijfelde eerst wel of dat bij me paste. Achteraf heb ik er misschien wel de leukste jaren van mijn loopbaan gehad. Van klantenservicemedewerker kreeg ik de kans me te ontwikkelen tot mentor, ik was onder andere vraagbaak en leerde mijn collega’s om hun klantcommunicatie nog beter te voeren.”
Toen er bij de NS een vacature vrijkwam voor een planner, besloot Maikel daarop te solliciteren. “Ik moest een assessment doen. Die pakte positief uit, maar ik kreeg wel de vraag of het me zou lukken visueel het overzicht te bewaren. Dat ging goed! Ik maakte roosters voor conducteurs en machinisten. Niet alleen om hun diensten te plannen; ze moeten ook jaarlijks cursussen volgen en hebben verlof nodig. Om dat allemaal passend te krijgen, werkte ik samen met collega’s voor de regio Utrecht.”
Kijken naar mogelijkheden
Zes jaar werkte Maikel als planner bij de NS. “Een heel toffe baan, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik ’s avonds en in het weekend vaak weinig energie over had.” Op zoek naar een baan dichter bij huis stuitte Maikel op een vacature voor de functie van roostermaker bij Talpa.
Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en mijn leidinggevende dacht meteen mee
“Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en dat voelde direct heel goed. De sfeer was relaxed en mijn leidinggevende dacht meteen mee: ‘We hebben screens tegen zonlicht, we kunnen kijken naar een extra groot scherm, ook voor thuis.’ Dat was ik niet zo gewend. Je moet vaak uitleggen wat je nodig hebt, maar zij keken op voorhand al naar mogelijkheden.”
Praktische oplossingen
Het planningsprogramma werkt goed samen met zijn hulpmiddelen. “We maken roosters per vijf weken en het programma werkt met kleuren. Alle blokjes per dienst hebben een aparte kleur. Zo heb je makkelijk overzicht. Dat is veel prettiger dan systemen met weinig contrast en zonder sneltoetsen.”
Tot voor kort liep Maikel met zijn geleidehond Orris over de redactievloer. “Hij werd al snel de redactiehond genoemd. Als de hond op de kamer was, kwamen er meer collega’s langs.” Na het plotselinge overlijden van Orris is het wat lastiger geworden. “Op de redactievloer is het vaak druk. Ook worden er de vroege uitzendingen van Hart van Nederland gemaakt, dus kun je zomaar in beeld komen. Omdat ik het niet zie zitten om met mijn stok over de redactievloer te lopen, vraag ik sinds kort een collega om mee te lopen.”
Blijven proberen
Maikel herkent zichzelf in de houding van zijn werkgever. “Denk niet in problemen, maar in mogelijkheden. En heb het lef om dingen te proberen. Ik ben ook een aantal keren op mijn bek gegaan. Niet altijd leuk, maar je leert er wel heel veel van.”
Auteur: Martijn Vet
Interessante links
-
Solliciteren met een visuele beperking
Wanneer en hoe vertel je over je visuele beperking als je solliciteert? Lees er op deze pagina meer over.
Meer interviews over werken met een visuele beperking
-
Dit beroep vind ik leuk en het kan met mijn visuele beperking
-
Interview
-
Arbeidsbemiddelaar
-
Ondernemers met een beperking
-
Werknemer
Giovanni Poppelier was electricien. Hij werd ineens slechtziend, moest van werk veranderen en runt nu als stoelmasseur zijn eigen bedrijf.
-
-
Je bent niet je beperking
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.
-
-
Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht
-
Interview
-
Arbeidsbemiddelaar
-
Werkgever
-
Werknemer
Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat