Je bent niet je beperking
Johan (56) werkt al 26 jaar fulltime bij Reclassering Nederland en heeft aangeboren maculadegeneratie. Zijn visuele beperking is geen belemmering maar soms juist zelfs een voordeel.

Johan is 26 jaar geleden bij toeval terechtgekomen bij de reclassering. “Ik had niet echt een beeld wat reclassering inhield, maar ze vroegen iemand met een achtergrond in maatschappelijk werk en die heb ik. In mijn sollicitatiebrief scheef ik dat ik vanwege een visuele beperking geen rijbewijs heb. In het sollicitatiegesprek heb ik dat nader toegelicht. Ik heb ook aangegeven dat het zeker voordelen heeft dat ik minder zie, zoals geconcentreerd kunnen luisteren en de grote lijnen in de gaten houden.”
Ik zeg nooit dat ik niet goed zie
“Ik adviseer de rechter-commissaris of iemand tot zijn proces vrijgelaten kan worden of niet. Ik voer daarvoor gesprekken met verdachten en maak daarvan een verslag. Dit moet vaak binnen een dag klaar zijn en als het spoed is binnen twee uur. Ik mis misschien sommige non-verbale signalen, maar dat compenseer ik met mijn andere zintuigen en ervaring. Ook vinden veel gesprekken telefonisch plaats en heb ik daarnaast een coördinerende rol. Ik zeg nooit dat ik niet goed zie, tenzij het een functie heeft in het gesprek. Bijvoorbeeld om ‘dichter bij de ander te komen.”
Met humor kom je een eind
“Op mijn werkplek gebruik ik een beeldschermloep om mijn handgeschreven aantekeningen terug te kunnen lezen, de verlichting is aangepast en ik kan de screens naar beneden doen om het daglicht te dempen. Deze aanpassingen heb ik nog niet zo lang. Ik merkte dat werken me steeds meer energie kostte. Ik heb toen een werkplekonderzoek aangevraagd bij Koninklijke Visio. Of deze hulpmiddelen voor de toekomst voldoende zijn, weet ik niet. Ik leef per dag. Reizen met het openbaar vervoer naar mijn werk, kost me zoveel inspanning dat ik al moe ben als ik arriveer. Daarom rijd ik vaak mee met mijn vrouw, een collega of gebruik de taxiregeling. Mijn aanvraag daarvoor verliep boven verwachting eenvoudig bij het UWV.”
Elkaar serieus nemen
“Mijn leidinggevende Vanessa neemt mij serieus en ik neem haar serieus. Dat houdt in dat ik aangeef wat ik nodig heb om mijn werk goed te kunnen doen en we samen kijken hoe we dat voor elkaar krijgen. Soms gebeurt dat tijdens een functioneringsgesprek, maar meestal terloops. Zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn werk, gaat het erom hoe je jezelf opstelt. Je bent meer dan wat je niet kunt. Net zoals een verdachte meer is dan zijn delict.”
Ik merk bijna niets van zijn beperking

Vanessa merkt alleen aan kleine dingen dat Johan een visuele beperking heeft. “Als hij vraagt of ik ook koffie wil, zeg ik waar mijn kopje staat op het bureau, want dat ziet hij niet. Maar verder staat zijn slechte zicht absoluut niet voorop. Hij is een volwaardig lid van ons team, heeft zijn eigen werkwijze ontwikkeld en veel veerkracht.”
–
Genoeg energie?
Vanessa geeft aan dat Johan door zijn kennis en ervaring veel toegevoegde waarde heeft en dat hij extra bijspringt als het nodig is. “Hoe het met zijn energieniveau zit, weet ik niet altijd. Het is een sociaal dier en ik hoop dat dat na zijn werk ook zo is. Maar misschien heeft het werk meer impact op zijn energie, dan ik besef. Goed om het daar samen vaker over te hebben.”
Juiste mensen aan boord
Alle aanpassingen op zijn werkplek heeft Johan zelf geregeld. “Onze landelijke afdeling Mens en Organisatie kan daarbij de weg wijzen en ondersteunen” vertelt Vanessa. “Dat doen we niet omdat het moet of omdat we daar subsidie voor krijgen. Maar omdat we de juiste mensen aan boord willen krijgen en houden.”
Toon lef
Vanessa doet ook werving en selectie. Tegen iedereen -dus ook mensen met een beperking- wil ze zeggen: “Solliciteer als je het vertrouwen hebt dat je de functie aankunt, ondanks je beperking. Motiveer dat en laat je niet tegenhouden. Het vermelden van je beperking in een sollicitatiebrief vind ik krachtig en getuigen van lef en zelfvertrouwen. Zeker bij de reclassering is dat wat we zoeken!”
Auteur: Iris Stekelenburg
Interessante links
-
Johan in webinar over toegankelijke werkplekken
Tijdens het webinar van onze partner Koninklijke Visio in het kader van de Week van de Toegankelijkheid 2024, vertelde Johan over werken bij de reclassering en zijn aangepaste werkplek.
-
Werk en energie
Als je een visuele beperking hebt en je werkt, dan kost je dat vaak meer energie dan je collega’s die goed kunnen zien. Lees over het behouden van je energiebalans op deze pagina op onze website.
-
Solliciteren met een visuele beperking
Wanneer en hoe vertel je over je visuele beperking als je solliciteert? Lees er op deze pagina meer over.
Meer interviews over werken met een visuele beperking
-
Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht
-
Interview
Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.
-
-
Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.
-
-
Mag ik op gesprek komen met Flair?
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat