Mijn jobcoach helpt me met m’n verdere ontwikkeling
Floyd Van der weij (24) woont in Groot Ammers en heeft aangeboren nystagmus (wiebelogen). Hij bezocht het reguliere basisonderwijs, volgde de mavo bij Bartiméus en haalde zijn mbo4-diploma Media en applicatieontwikkeling bij ROC Midden Nederland. Het vinden van een baan was niet eenvoudig.

“Vooral de reistijd is onhandig vanuit mijn woonplaats”, geeft Floyd aan. “Gelukkig werd ik aangenomen bij de Vanderperk Groep als junior webdeveloper voor 32 uur per week. Hoewel dit bedrijf in Groot Ammers zit, is het voor mij toch lastig om er te komen. Daarom zet mijn pa me ’s morgens af als hij naar zijn werk gaat en pikt mij weer op. Het ligt gelukkig op zijn route.”
Mijn collega’s zijn er aan gewend dat ik met mijn neus op het beeldscherm zit
Doelgroepverklaring
Floyd heeft een doelgroepverklaring. “Daardoor heeft mijn werkgever een aantal voordelen, zoals loonkostensubsidie en heb ik een jobcoach, Kethy. Ik wil me graag blijven ontwikkelen. Mijn leidinggevende en Kethy ondersteunen mij daarin. Toen ik een groter beeldscherm met een hogere resolutie nodig had om alles beter en rustiger te kunnen zien, heeft Kethy mij ook geholpen met de aanvraag. Mijn collega’s zijn er helemaal aan gewend dat ik met mijn neus op het beeldscherm zit en iets meer tijd nodig heb.”
Mooi dat ik een rol kan spelen

Kethy den Drijver – Verspuij (53) is jobcoach vanuit Avres. Deze organisatie helpt inwoners van Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden bij werk en geldzaken. Kethy: “Tijdens een eerste gesprek, kijken we altijd of er een klik is. Bij Floyd en mij was dat twee jaar geleden meteen het geval. Alles op het gebied van zijn werkplek is prima in orde. Mochten we tegen zaken aanlopen, dan kunnen we altijd terecht bij Koninklijke Visio of Bartiméus.”
“Floyd wil een opdracht graag zelf oplossen, dat is een mooie eigenschap” vervolgt Kethy. “Maar soms kost hem dat veel extra tijd, merkte hij. We bespreken dat samen en met de werkgever. Floyd vraagt nu eerder ondersteuning en de werkgever peilt vaker hoe het gaat. Er worden grote stappen gemaakt!”
Ik kijk altijd naar wat iemand wel kan, als het nodig is met hulpmiddelen
Herkenningsstok
“Onlangs gaf Floyd aan dat hij in het weekend vaak naar zijn vriend in het noorden van het land reist met het openbaar vervoer”. Kethy vertelt dat hem veel energie kost. “Dat merkte hij ook op het werk. Hij ervaarde een drempel om met een herkenningsstok te lopen. We hebben het daar samen over gehad en besproken wat het hem op zou leveren als hij die stok wel zou gebruiken. Uiteindelijk heeft Floyd een stok besteld en neemt deze nu mee. Het levert hem op dat hij meer ontspannen kan reizen. Die ontspannenheid zorgt ervoor dat hij op zijn werk beter functioneert. Ik vind het mooi dat ik daarin een rol kan spelen.”
“Ik kijk altijd naar wat iemand wel kan, als het nodig is met hulpmiddelen. In plaats van naar wat er niet kan. Werken is zoveel meer dan werk. Het geeft structuur, voldoening en sociale contacten.”
Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem
Meer interviews
-
Je bent niet je beperking
-
Interview
Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.
-
-
Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht
-
Interview
Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.
-
-
Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat