Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht
Na een lange zoektocht naar passend werk vond Lotte de Bitter haar plek bij de gemeente Eersel. De samenwerking met Caroline Smits, adviseur arbeid en jobcoach bij Koninklijke Visio, leidde niet alleen tot een succesvolle sollicitatie, maar bood Lotte ook de handvatten om haar talenten optimaal in te zetten tijdens haar start bij team Welzijn.

Lotte heeft een aangeboren oogafwijking waardoor haar zicht steeds verder achteruitging. Ze vertelt: “Tot mijn achttiende kon ik nog ongeveer twintig procent zien, maar nu zie ik met één oog helemaal niet meer en met het andere minder dan één procent. Het is niet duidelijk of het nog slechter wordt.”
Toch zette ze door met haar opleiding. Via vmbo en havo belandde Lotte uiteindelijk op de universiteit, waar ze American Studies studeerde. Ze woonde zelfs enkele maanden in de Verenigde Staten. “Daar ging de nodige voorbereiding aan vooraf, maar dat was het allemaal absoluut waard. Ik zou het zo weer doen.”
Intensieve zoektocht naar werk
Al vanaf haar studententijd werkte Lotte bij MuZIEum, het museum waar mensen kunnen ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben. Na haar studie vond ze een baan bij de TU Eindhoven waar ze anderhalf jaar werkte. Daarop volgde een jaar waarin ze intensief op zoek ging naar werk.
De waarde van een jobcoach

Begin 2022 kwam Lotte in contact met Caroline Smits, die haar jobcoach zou worden. “We hebben toen samen bekeken hoe Lotte als persoon in elkaar zit. Waar haar interesses, kwaliteiten én valkuilen liggen,” vertelt Caroline.
“Uit een van onze testen bleek dat Lotte heel ondernemend is. Daardoor heeft ze zoveel energie om dingen te onderzoeken, haar neus te stoten, daar heel erg van te balen, maar zich ook weer te kunnen herpakken en nieuwe kansen aan te boren,” legt Caroline uit. “Ik heb haar op de achtergrond kunnen ondersteunen, maar Lotte had het voortouw en heeft daar heel veel aan gedaan.”
Herpakken
Na een aantal sollicitaties en afwijzingen begon Lotte de moed langzaam te verliezen. “Ik moest even de energie herpakken,” vertelt ze. Via-via hoorde ze dat de gemeente Eersel een kans wilde bieden aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze stuurde haar cv zonder veel verwachtingen. “Toen werd ik gebeld of ik langs kon komen en dat was een heel leuk gesprek. Twee dagen later kreeg ik een telefoontje dat ze graag met me aan de slag wilden. Ik kon het niet geloven!”
Werken aan inclusie
Nu is Lotte als medewerker van team Welzijn dagelijks bezig met inclusie. Ze zorgt dat de gemeente zowel binnen als buiten de muren toegankelijker wordt door concrete verbeteringen aan te jagen en bewustwording te vergroten. “We hebben vorig jaar een symposium georganiseerd voor betrokken partners in de gemeente, wat een groot succes was,” vertelt ze enthousiast.
Mijn hulphond heeft hier echt een sterrenstatus
Om haar werk goed te kunnen doen, waren enkele aanpassingen nodig: een vaste werkplek, minder felle verlichting, spraak- en vergrotingssoftware, en een beeldscherm op een arm die ze naar zich toe kan trekken. Ook haar hond kreeg faciliteiten, zoals een groot kleed en een waterbak . “Hij heeft hier echt een sterrenstatus,” lacht ze.
Het regelen van die aanpassingen verliep niet altijd soepel. “De software werkte niet samen met de software van de gemeente, dus het heeft even geduurd voordat alles goed werkte.”
Vast contract en nieuwe uitdagingen
Het eerste jaar bij de gemeente was enerverend voor Lotte. “Ik moest heel erg wennen aan alles: ritme en routine opbouwen, drie dagen met werk bezig zijn plus de drukte privé. De systemen leren kennen, mijn weg in het gemeentehuis vinden, collega’s leren kennen – als je alleen de stem hoort, weet je in het begin niet altijd met wie je te maken hebt.”
Inmiddels heeft Lotte een vast contract en is ze ook actief bij de personeelsvereniging en de ondernemingsraad. De jobcoaching is afgerond. “Nu moet ik het zelf zien te redden, dat is ook weer wennen. Het is fijn om af en toe te sparren met iemand die het belang van de werkgever ziet maar ook jouw belang voor ogen heeft.”
Lotte werkt 20 uur per week, verdeeld over drie dagen. Ze wordt gehaald en gebracht door een taxi, al kost het regelen daarvan ook energie. “De taxi komt soms niet op de afgesproken tijd. Dat verandert de hele structuur en heeft consequenties in de werksituatie.”
Mooi signaal
Wil je dat je sollicitatie-avonturen een succes worden? Dan is het belangrijk om te zorgen dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je nodig hebt, heeft Lotte ervaren. “Spreek dat uit naar je (toekomstige) werkgever.”
Voor werkgevers heeft ze ook een boodschap: “Ga open het gesprek in en beoordeel iemand niet meteen op zijn beperking, maar vraag wat diegene nodig heeft in plaats van het zelf in te vullen. Het is een investering die ook een mooi signaal afgeeft naar de buitenwereld: wij staan hier open in en denken in mogelijkheden.”
Auteur: Martijn Vet
Interessante links
-
Jobcoaching
Een jobcoach is een professional die medewerkers op de werkvloer persoonlijk begeleidt. Hierdoor kunnen zij duurzaam en succesvol deelnemen aan het arbeidsproces.
-
Regelingen en voorzieningen
Werknemers met een visuele beperking kunnen gebruik maken van verschillende regelingen en voorzieningen, zoals schermvergroting, brailleleesregel of een vervoersvoorziening.
Meer interviews over werken met een visuele beperking
-
Je bent niet je beperking
-
Interview
Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.
-
-
Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.
-
-
Mag ik op gesprek komen met Flair?
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Femke van den Born werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de sollicitatie dacht afdelingsmanager Patrick Schmidt dat het voor een slechtziende lastig zou zijn om precies en snel te werken. Tegelijkertijd zagen hij en z’n collega’s in Femkes cv dat ze de ervaring heeft die ze zochten.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat