Mijn visuele beperking breekt het ijs
Judith Jennekens-van der Pijl (55) werkt twintig uur per week als logopedist op de Prof. Groenschool voor kinderen met spraak- en taalmoeilijkheden. Deze Amersfoortse school is onderdeel van de Koninklijke Auris Groep. Judith is op haar veertiende slechtziend geworden, haar zicht is minder dan tien procent.

Judith werkt op de computer met vergrotende software en voor fysieke teksten gebruikt ze een loep. “Hier leg ik teksten onder om ze te lezen of formulieren die ik moet invullen. Ik werk met veel plezier in het speciaal onderwijs en heb bijzonder behulpzame collega’s.”
Collega’s of leerlingen wijzen me op signalen die ik mis
“Bij leerlingen kan mijn visuele beperking soms het ijs breken” vertelt Judith. “Ze zien aan mijn ogen dat ik iets heb en vragen daar gewoon naar. Ik leg dan uit dat zij niet goed horen en dat ik niet goed zie.”
Als ik lesgeef aan een groep, is er altijd wel een leerling die me op een belangrijk signaal wijst als ik dat mis
In een-op-een contact kan Judith de gezichtsuitdrukkingen van haar leerlingen of collega’s goed zien. “Maar als ik les geef aan een groep van vijftien kinderen, is dat niet te doen. Ik gebruik dan veel meer mijn gehoor en er is altijd wel een collega of leerling die me op een belangrijk signaal wijst als ik dat mis.”
Digitale problemen
Waar Judith het meest tegenaan loopt, is het digitale gedeelte in haar werk. “Binnen het onderwijs wordt nog wel eens van systeem veranderd. Dat leidt vaak tot langdurige problemen, omdat dit vrijwel nooit goed samenwerkt met mijn vergrotingssoftware. Ik onderneem actie om het op te lossen en ik heb gelukkig een handige collega met ICT-ondersteuning als taak die graag bereid is me te helpen.”
Auteur: Iris Stekelenburg-van Halem
Meer interviews
-
Je bent niet je beperking
-
Interview
Johan is slechtziend en werkt al 26 jaar bij Reclassering Nederland. Zijn visuele beperking is geen belemmering, soms juist zelfs een voordeel.
-
-
Mijn gebrek aan zicht gaf mijn werkgever juist inzicht
-
Interview
Lotte de Bitter werkt dankzij haar eigen inzet en hulp van een jobcoach in het team Welzijn van de gemeente Eersel. In deze baan kan ze haar energie en ondernemende kwaliteiten goed kwijt.
-
-
Mijn beperking is voor mij als coach mijn unique selling point
-
Interview
-
Werkgever
-
Werknemer
Wim Nieuwenhuize heeft een progressieve oogaandoening en wordt uiteindelijk blind. Hij heeft er bewust voor gekozen om coach te worden, omdat hij dat altijd kan blijven doen. Ook als hij blind is. Zijn werkgever, Capgemini, ondersteunt met tijd, geld, middelen én het bedrijf financierde de coachopleiding van Wim.
-
Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat