Toegankelijke werkplek
Voor medewerkers met een visuele beperking is een toegankelijke werkplek een essentieel onderdeel van het werksucces. Het stelt ze in staat om hun werk zo zelfstandig mogelijk te kunnen doen. Maar wanneer is een werkplek toegankelijk? Waar moet je dan zoal aan denken? We geven je in de vorm van video’s een indruk van de toegankelijke werkplekken van drie werknemers met een visuele beperking.
Kris, Erik en Femke en hun werkplek
Kris Pelleboer, Erik Klaassens en Femke van den Born hebben alledrie een visuele beperking. In de video’s laten ze zien wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Ze zijn niet alleen zelf aan het woord. In de filmpjes van Femke en Kris vertellen hun leidinggevenden wat het toegankelijk maken van de werkplek en het werken met Femke en Kris voor hen betekent. In de video van Erik vertelt een HR-adviseur over de impact die de toegankelijkheid van Eriks werk op haar heeft.
Meevallen en meerwaarde
De filmpjes laten zien dat het creëren van toegankelijke werkplek meevalt. Daarbij blijkt dat het hebben van een collega met een visuele beperking ook onvoorziene extra’s met zich meebrengt.
Kris Pelleboer
Kris Pelleboer is 55 jaar en blind. Ze is implementatiespecialist bij ZonMw. Kris werkt met een screenreader en een brailleleesregel. Daarnaast is de aanwezigheid van haar blindengeleidehond essentieel.
Erik Klaassens
Erik Klaassens is 39 jaar en slechtziend. Hij werkt als medewerker klantenservice bij DUO. Erik heeft voor zijn werk een grotere monitor, een vergrotingsprogramma en verduisterende rolgordijnen nodig.
Femke van den Born
Femke van den Born is 23 jaar en slechtziend. Ze werkt als teamassistent bij de afdeling Parkeren van de gemeente Rotterdam. Voor haar werk heeft ze vergrotings- en spraaksoftware nodig. Daarnaast heeft ze de hulp van haar geleidehond Flair nodig.
Campagne
De video’s zijn gemaakt naar aanleiding van de Week van de Toegankelijkheid die Ieder(in) jaarlijks in oktober organiseert. De Week van de Toegankelijkheid stond in 2024 in het teken van een toegankelijke werkplek.
Dankzij bijdrages van het Bartiméus Fonds en Visio Foundation hebben we de video’s kunnen maken en konden we de hele maand oktober een onlinevideocampagne voeren. Met de campagne hebben we bijgedragen aan verminderen van stereotypes en vooroordelen bij werkgevers. Daarnaast moedigen de filmpjes werkgevers aan om stappen te zetten richting meer inclusiviteit en het aannemen van (meer) mensen met een visuele beperking.
Interessante links
-
Toegankelijkheid
Toegankelijkheid op de werkvloer betreft niet alleen de werkplek. Voor een medewerker met een visuele beperking is zowel de digitale, de fysieke als de sociale toegankelijkheid belangrijk.
Meer weten?
Wil je meer weten over toegankelijke werkplekken? Neem contact met ons op.
Geef je mening
Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?
Positieve feedback
Dank je wel voor je positieve reactie
Jammer dat je niet tevreden bent
Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.