Direct naar inhoud

Jobcoaching

Jobcoaching is een professionele dienst waarin een jobcoach medewerkers op de werkvloer persoonlijk begeleidt. Dankzij jobcoaching kunnen medewerkers duurzaam en succesvol deelnemen aan het arbeidsproces. Begeleid jij als arbeidsbemiddelaar een kandidaat met een visuele beperking naar werk? Dan kan de inzet van een jobcoach heel waardevol zijn. Je vergroot daarmee een eerlijke kans op een succesvolle bemiddeling.

Wanneer zet je een jobcoach in?

Als je weet dat jouw klant beter en duurzamer kan werken als hij extra ondersteuning van een jobcoach ontvangt, bespreek dan de inzet van een jobcoach dan met je klant en de potentiële werkgever. Soms volstaat jobcoaching bij de start van de nieuwe baan. Het kan ook zijn dat je klant de extra begeleiding vanwege zijn visuele beperking langer nodig heeft.

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach begeleidt je klant met het ontwikkelen van vaardigheden en coacht hem bij het leren omgaan met uitdagingen op de werkvloer. Daarnaast zorgt een jobcoach ervoor dat je klant zich prettig voelt op het werk. Het doel van jobcoaching is om de werknemer zelfstandig en met vertrouwen aan het werk te krijgen of te houden. In die zin is jobcoaching een waardevol instrument voor zowel werknemers als werkgevers.

Buddy of jobcoach?

Niet iedere vorm van ondersteuning valt onder de noemer jobcoaching. Zo is werkbegeleiding door een collega, zoals een buddy, geen jobcoaching. Deze vorm van begeleiding wordt ook wel interne jobcoaching genoemd. Externe jobcoaches zijn altijd gecertificeerde professionals. De inzet van een buddy kan overigens wel een aanvulling zijn op jobcoaching. Werkgevers kunnen er subsidie voor ontvangen via het regionale werkgeverservicepunt.

Waar klop je aan voor jobcoaching?

Als arbeidsbemiddelaar kun je voor jobcoaching terecht bij verschillende instanties. Bij het UWV (hier valt een jobcoach onder een voorziening, dat is een specifieke regeling van het UWV) en de gemeente kun je een aanvraag doen voor jobcoaching als de werknemer onder hun doelgroep valt. Gemeenten hebben vaak hun eigen procedures en voorwaarden voor het toekennen van jobcoaching. Het is dus belangrijk om na te gaan welke regels in de gemeente gelden waar jouw klant werkt of woont.

Het regionale werkgeverservicepunt kan helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning en bij het aanvragen van subsidies voor jobcoaching of interne begeleiding.

Het belang van jobcoaching

Jobcoaching speelt een cruciale rol in het ondersteunen van medewerkers die anders mogelijk zouden uitvallen of minder goed zouden presteren. Met gerichte begeleiding kunnen werknemers zich beter ontwikkelen, voelen ze zich zekerder in hun werk en blijven ze langer en met meer plezier aan het werk. Dit is niet alleen voordelig voor de werknemer maar ook voor de werkgever: gemotiveerde en goed ondersteunde medewerkers dragen bij aan een gezonde en productieve werkomgeving.

Mijn jobcoach helpt me met m'n verdere ontwikkeling
Floyd van der Wey Junior webdeveloper bij de Vanderperk Groep
Lees het verhaal van Floyd

Meer informatie over jobcoaching

  • Informatie van de Rijksoverheid over voorzieningen voor werknemers

    Heb je een ziekte of een (visuele) beperking? En heb je een voorziening, bijvoorbeeld een jobcoach, nodig om je werk goed te doen? Dan kun je daarvoor een vergoeding aanvragen.

  • Voorzieningen aanvragen bij het UWV

    Medewerkers met een (visuele) beperking die willen (starten met) werken hebben soms ondersteuning van een jobcoach nodig. Zij kunnen hiervoor een voorziening aanvragen bij het UWV.

  • Jobcoaching (voor werknemers)

    Op onze website is op de pagina over voorzieningen speciaal voor werknemers meer informatie te vinden over jobcoaching.

Veelgestelde vragen over jobcoaching

  • Hoe lang kan mijn klant gebruikmaken van een jobcoach?

    De duur van jobcoaching hangt af van de behoeften van je klant. Trajecten die gefinancierd worden door het UWV duren standaard zes maanden of zolang tijdelijke overeenkomst duurt. Na deze periode wordt er geëvalueerd en kan er een nieuwe periode aangevraagd worden. Het UWV beoordeeld dan opnieuw de aanvraag. 

    Voor sommige kandidaten is alleen in de inwerkperiode begeleiding nodig, terwijl anderen langdurig jobcoaching kunnen gebruiken. De exacte duur wordt vaak bepaald op basis van evaluaties tussen de jobcoach, werknemer en werkgever. 

    Jobcoaching kan niet onbeperkt ingezet worden. De maximale duur is drie jaar. Is er dan nog behoefte aan jobcoaching, dan vindt er een strenge beoordeling en motivatie plaats.

  • Hoe verloopt het aanvraagproces voor jobcoaching bij het UWV en de gemeente?

    Het aanvraagproces verschilt per instantie. Bij het UWV vraag je jobcoaching aan als een voorziening voor werknemers die onder hun doelgroep vallen. Gemeenten hebben vaak hun eigen procedures en voorwaarden. Het is belangrijk om tijdig contact op te nemen met de betreffende instantie om te verifiëren welke documenten en voorwaarden nodig zijn voor de aanvraag.

  • Hoe wordt jobcoaching gefinancierd? 

    Jobcoaching kan worden gefinancierd via het UWV of de gemeente, afhankelijk van de situatie van je klant. Daarnaast kunnen werkgevers in sommige gevallen een subsidie krijgen voor de inzet van jobcoaching, bijvoorbeeld via het regionale werkgeversservicepunt.

  • Kan ik ook een jobcoach inzetten voor werknemers zonder visuele beperking?

    Jobcoaching kan ook worden ingezet voor werknemers met andere vormen van beperkingen of uitdagingen, zoals psychische klachten of fysieke beperkingen. Het doel is om de werknemer te helpen zich succesvol te ontwikkelen in zijn functie, ongeacht de aard van de uitdaging.

  • Voor wie is jobcoaching geschikt?

    Jobcoaching is geschikt voor medewerkers of te bemiddelen kandidaten die moeite hebben om hun werk uit te voeren vanwege een (visuele) beperking of andere uitdagingen. Je kunt jobcoaching bieden aan werknemers die met een nieuwe baan starten, maar ook voor werknemers die al langer werken en gaandeweg vastlopen.

  • Wat gebeurt er als er geen jobcoach meer nodig is?

    Als jij, je medewerker of je klant voldoende vaardigheden heeft ontwikkeld en zelfstandig kan functioneren, wordt de jobcoaching afgebouwd. Dit gebeurt in overleg tussen de jobcoach, de werknemer en de werkgever. Het doel is dat de werknemer zonder verdere begeleiding zijn werk kan uitvoeren. 

    Jobcoaching gefinancierd door het UWV loopt standaard na een periode van zes maanden af.

  • Wat is jobcoaching en hoe verschilt het van andere vormen van begeleiding?

    Jobcoaching is een professionele vorm van begeleiding waarbij een gecertificeerde coach de werknemer helpt om succesvol en zelfstandig te functioneren op de werkvloer. Dit gaat verder dan dagelijkse werkbegeleiding door een collega (zoals een buddy), omdat de jobcoach specifiek is opgeleid om te helpen met uitdagingen rondom werkprestaties en persoonlijke ontwikkeling.

  • Wat zijn de voordelen van jobcoaching voor de werkgever?

    Jobcoaching helpt werkgevers om hun werknemers zo goed mogelijk te laten functioneren. Om de duurzaamheid te verhogen kan dat leiden tot een aangepast en passend takenpakket. Dit heeft vaak meer werkplezier tot gevolg. 

    Daarnaast zorgt de extra begeleiding ervoor dat de werknemer zich sneller kan aanpassen aan de werkplek. De kans op uitval of verminderde prestaties neemt daardoor af.

  • Wat zijn de voorwaarden voor het inzetten van jobcoaching?

    Jobcoaching kan ingezet woorden als iemand een arbeidscontract heeft van minimaal twaalf uur per week. Ook tijdens een proefplaatsing is jobcoaching mogelijk.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.