Direct naar inhoud

Loopbaanonderzoek

Als je een klant met een visuele beperking naar werk moet bemiddelen, kan een loopbaanonderzoek speciaal gericht op mensen met een visuele beperking helpen. Zeker als het gaat om een klant die pas is geconfronteerd met (verergering van) een oogaandoening en waardoor hij z’n huidige werk niet meer goed kan uitvoeren. Met een loopbaanonderzoek krijgt je klant meer inzicht in z’n (visuele) mogelijkheden. Daarnaast biedt een loopbaanonderzoek handvatten om de loopbaan zelf vorm te geven.

Wat is een loopbaanonderzoek?

Een loopbaanonderzoek is een grondig onderzoek naar iemands capaciteiten, interesses, persoonlijkheid en visuele mogelijkheden. Het doel is het krijgen van duidelijkheid over de best passende carrièrestappen. Het onderzoek kan uitkomst geven op vragen als:

Waarom een loopbaanonderzoek?

Een loopbaanonderzoek geeft je klant met een visuele beperking inzicht in z’n capaciteiten en mogelijkheden. Hierdoor kan hij zelf keuzes maken en de regie over z’n toekomst houden. De ideale baan bestaat misschien niet, maar met een loopbaanonderzoek kun je je klant beter begeleiden naar een baan die er zo dicht mogelijk bij in de buurt komt.

Hulpmiddelen

In het loopbaanonderzoek kijkt de specialist ook naar de inzet van passende hulpmiddelen. Het juiste gebruik van hulpmiddelen kan veel energie besparen en de zelfstandigheid van je klant vergroten. Denk hierbij aan vergrotings- en spraaksoftware en passende verlichtingsomstandigheden.

Waar kun je voor een loopbaanonderzoek terecht?

Expertiseorganisaties Bartiméus en Koninklijke Visio hebben ervaring in het begeleiden van mensen met een visuele beperking. De arbeidsconsulenten die er werken begrijpen de uitdagingen van het bemiddelen van iemand met een visuele beperking en kunnen voor een grotere kans van slagen een loopbaanonderzoek uitvoeren bij jouw klant. Daarmee help je je klant met het benutten van z’n potentieel en met het vinden van een passende carrière.

Overweeg je een loopbaanonderzoek?

Heb je een klant met een visuele beperking die baat zou hebben bij een loopbaanonderzoek? Neem dan contact met ons op. Wij denken met je mee en verwijzen je indien nodig naar een van de expertiseorganisaties.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.