Direct naar inhoud

Onderzoeken

Soms is het wenselijk om meer te weten over de specifieke behoeftes van je werknemer; wat heeft hij nodig om goed te kunnen werken? Expertiseorganisaties Bartiméus en Koninklijke Visio bieden verschillende onderzoeken aan, van een ICT-hulpmiddelenonderzoek en een visueel functieonderzoek tot een werkplekonderzoek.

Met deze onderzoeken zorg je ervoor dat jouw medewerker met een visuele beperking optimaal kan (blijven) werken. Dat vergroot zijn werkplezier en de kans op een duurzame arbeidsrelatie.

Visueel functieonderzoek

Bij een visueel functieonderzoek kijkt de expertiseorganisatie naar de visuele problemen die jouw medewerker ervaart tijdens het werk. De expertiseorganisatie onderzoekt de werksituatie en meet het visueel functioneren van de medewerker. Dit onderzoek bestaat uit een paar onderdelen:

Het visueel functieonderzoek eindigt met een bespreking van de resultaten.

ICT-hulpmiddelenonderzoek

Wil je de digitale toegankelijkheid voor jouw medewerker met een visuele beperking goed op orde hebben, dan is dat maatwerk. Expertiseorganisaties Koninklijke Visio en Bartiméus kunnen je erbij helpen. Met een gedetailleerd onderzoek brengen ze de specifieke behoeften van jouw medewerkers met een visuele beperking in kaart. De specialist kijkt tijdens dit onderzoek naar:

Het ICT-hulpmiddelenonderzoek resulteert in een concreet advies over de benodigde aanpassingen op de werkplek. Dit advies is ook te gebruiken voor het aanvragen van voorzieningen bij het UWV.

Werkplekonderzoek

Bij een werkplekonderzoek bezoekt een specialist van het expertisecentrum de werkplek van de medewerker. Het doel is het geven van advies voor verbeteringen in de werkomgeving. Het werkplekonderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:

Het werkplekonderzoek eindigt met advies over aanpassingen op de werkplek. Dit advies is te gebruiken bij een aanvraag van voorzieningen bij het UWV. Dit geldt niet voor alle geadviseerde voorzieningen. Meer informatie over werkvoorzieningen voor je werknemer kun je lezen op de website van het UWV.

Kirsten en ik hebben geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid, onder meer door een werkplekonderzoek met bijbehorende training voor zaken als een goede werkhouding en het gebruik van sneltoetsen.
Angelique Koelewijn – over de start van de baan van Kirsten Veldhoen Expertisestrateeg en teammanager bij Bartiméus
Lees het verhaal van Kirsten

Voor werkplekonderzoek kun je niet alleen terecht bij expertiseorganisaties Bartiméus en Koninklijke Visio, ook Buro Obol biedt werkplekonderzoek aan.

Specialistisch arbeidsdeskundig onderzoek

Als je werknemer door een visuele beperking moeite heeft om goed te re-integreren, kan een specialistisch arbeidsdeskundig onderzoek uitkomst bieden. Dit onafhankelijke onderzoek helpt je om inzicht te krijgen in de manier waarop je werknemer optimaal kan blijven functioneren en welke stappen daarvoor nodig zijn. Het onderzoek is specifiek gericht op situaties waarin visuele problematiek speelt. Daarom voert een gespecialiseerde arbeidsdeskundige het onderzoek uit.

De arbeidsdeskundige kijkt naar verschillende aspecten, zoals de bedrijfsinformatie, de medische gegevens van de werknemer en de resultaten van eerder onderzoek. Ook voert de deskundige een gesprek met jou en je werknemer.

In het uiteindelijke rapport krijg je concreet advies over de re-integratie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over aanpassingen op de werkplek of over mogelijkheden voor ander passend werk binnen het bedrijf. Als het nodig is, kijkt de arbeidsdeskundige ook naar begeleiding naar ander werk buiten de organisatie.

Met dit rapport voeg je belangrijke informatie toe aan het re-integratiedossier voor het UWV. Zorg ervoor dat je bedrijfsarts op de hoogte is en betrek hem actief bij het proces. Zo krijg je een zo volledig mogelijk beeld van mogelijkheden en onmogelijkheden op taakniveau van je medewerker met een visuele beperking.

Interessante links

Meer info of advies op maat?

Neem contact met ons op.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.