Direct naar inhoud

Ondernemen met een visuele beperking

Ook als je blind of slechtziend bent, is ondernemen een interessante manier van arbeidsparticipatie. Ondernemerschap brengt andere kansen en uitdagingen met zich mee dan werken in loondienst. Met de juiste aanpak en ondersteuning is succesvol ondernemerschap zeker mogelijk. Op deze pagina vind je informatie waarmee je een succesvolle ondernemer met een visuele beperking kunt worden of blijven.

Voordelen van ondernemerschap

Thuiswerken

Eén van de voordelen van ondernemerschap als je slechtziend of blind bent, is dat je wellicht vanuit huis kunt werken. Dat kan aantrekkelijk zijn omdat je daar mogelijk al de nodige aanpassingen hebt. Bovendien scheelt het je reistijd en daarmee ook de nodige energie.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van ondernemerschap is dat je veel vrijer en flexibeler kunt zijn. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, kun je bijvoorbeeld je werkdagen en werk naar eigen behoefte en mogelijkheden indelen.

Je staat er niet alleen voor

Als ondernemer met een visuele beperking sta je er overigens niet alleen. Je kunt voor ondersteuning terecht bij organisaties als Bartiméus, Koninklijke Visio en Incluvisie. Zij bieden coaching, advies over werkplekvoorzieningen, netwerken en meer.

Kaas maken kon ik al, maar hoe breng je dat heerlijke product aan de man? Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken
Iris Farla Startend ondernemer van een kaasmakerij en boerderijwinkel
Lees het verhaal van Iris

Financiële regelingen en voorzieningen

Ontvang je een Wajong, WIA of andere uitkering, neem dan voor je gaat ondernemen eerst contact op met het UWV. Er zijn namelijk speciale regelingen voor starters met een beperking, zoals:

Een medewerker van het UWV bespreekt de mogelijkheden graag met je.

Voorzieningen voor zelfstandigen

 • Voorzieningen voor ondernemers met een beperking

  Werk je al als zelfstandige of start je een eigen bedrijf? En heb je vanwege je visuele beperking extra ondersteuning of een hulpmiddel nodig? Dan kunt je daar bij het UWV een voorziening voor aanvragen.

Interessante initiatieven voor ondernemers met een visuele beperking

 • LinkedIn-groep voor ondernemers met een visuele beperking

  Meld je aan bij de besloten LinkedIn pagina voor ondernemers met een visuele beperking. Hier kun je ervaringen uitwisselen, tips delen en je netwerk uitbreiden met andere ondernemers die voor soortgelijke uitdagingen staan.

 • Onbeperkt Ondernemen

  In het project Onbeperkt Ondernemen van Incluvisie en het Bartiméus Fonds krijg je als ondernemer in spe een duwtje in de rug. Ondernemers die vanuit persoonlijke ervaring weten wat het is om te ondernemen met een beperking, begeleiden je een jaar lang intensief.

 • Reïntegratie d.m.v. ondernemerschap

  Heb je een uitkering, wil je niet langer afhankelijk wilt zijn van UWV of gemeente en overweeg je ondernemerschap? Dan kun je terecht bij Solvid. Deze organisatie is gespecialiseerd in re-integratie door middel van ondernemerschap. Ze zijn er voor iedereen, met of zonder beperking.

Neem contact met ons op

We kunnen je meer vertellen of doorverwijzen naar gemeenten en het UWV voor mogelijke financiële regelingen en aanpassingen van je werkplek.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.