Direct naar inhoud

Regelingen en voorzieningen

Als je werkt of gaat werken, zijn er vanwege je visuele beperking verschillende regelingen en voorzieningen waar je werkgever gebruik van kan maken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je werk goed uit te oefenen en je talent maximaal te benutten.

We maken het makkelijker voor mensen met een visuele beperking om hulpmiddelen aan te vragen én te behouden voor werk. Zo kunnen zij volwaardig meedoen en hun talenten op de werkvloer ten volle inzetten.
Carola Schouten Diende als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen het wetsvoorstel in voor aanvragen van werkvoorziening bij het UWV

Voorzieningen

Er zijn verschillende hulpmiddelen en voorzieningen voor werk waar je als werknemer aanspraak op kan maken. Ze variëren van een brailleleesregel, een voorleeshulp, aanpassingen in de software of vervoersvoorziening naar de werkplek tot een jobcoach of ondersteuning van een intermediair. Deze ondersteuning geeft je een betere positie op de arbeidsmarkt.

Jobcoaching

Een van de voorzieningen waar je samen met je werkgever gebruik van kunt maken is de UWV-voorziening jobcoaching. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je een jobcoach die je helpt om je werk zo lang en duurzaam mogelijk vol te houden. De jobcoach bepaalt in overleg met jou en je werkgever de frequentie van de begeleiding. Jullie formuleren ook samen de ontwikkelpunten in relatie tot je werkzaamheden en je beperking.

Jobcoaching is een persoonsgebonden voorziening. Wat er gecoacht wordt hangt af van jouw vraag en jouw werk. Je jobcoach kan je helpen met verschillende dingen, denk aan onder andere:

De jobcoach is er niet voor werkinhoudelijke vragen, daarvoor moet je aankloppen bij je werkgever.

Mijn jobcoach helpt me met m'n verdere ontwikkeling
Floyd van der Wey Junior webdeveloper bij de Vanderperk Groep
Lees het verhaal van Floyd

De coaching kan plaatsvinden bij je thuis, op je werk of op de locatie van de jobcoach. Ook dit is afhankelijk van de situatie en je vraag. De kosten voor jobcoaching komen voor rekening van het UWV.

Vergoeding voor je werkgever

Ook je werkgever kan een aanvraag doen voor een voorziening. Hierbij gaat het om voorzieningen die jij als werknemer na je dienstverband niet mee kunt nemen. Je kunt je werkgever wijzen op deze regeling, verwijs daarvoor naar de UWV-pagina over aanpassen van een werkplek. Hier kan je werkgever een vergoeding aanvragen voor niet-meeneembare aanpassingen op de werkplek of in het bedrijf.

Informatie over voorzieningen voor werknemers

Regelingen

Naast voorzieningen zijn er interessante regelingen waar jij of je werkgever gebruik van kunnen maken. Welke regeling voor jou en je werkgever van toepassing is, hangt van verschillende zaken af. Je kunt je werkgever verwijzen naar deze informatie van het UWV over voordelen en regelingen voor je werkgever. Daar staan alle regelingen op een rij.

Ik was bang voor het verlies van het vangnet van een uitkering, maar dat is onterecht
Kirsten Veldhoen Projectondersteuner bij Bartiméus
Lees het verhaal van Kirsten

Doelgroepregister/ banenafspraak

Sta je geregistreerd in het Doelgroepregister van het UWV? Dan val je onder de doelgroep van de Banenafspraak. Deze afspraak tussen het kabinet en werkgevers zorgt voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het UWV beheert het doelgroepregister. Als je in het doelgroepregister staat, dan kan jouw werkgever genieten van een aantal voordelen. Wijs je werkgever hier op als dit voor jou van toepassing is. Het vergroot je kans op een prettige en duurzame werkplek.

Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor bepaalde voorzieningen of regelingen?

  Het UWV beoordeelt of je in aanmerking komt voor voorzieningen op basis van je ziekte of handicap en de hulp of hulpmiddelen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Informeer bij het UWV naar de voorwaarden.

 • Kan ik mijn werkgever wijzen op de regelingen en voorzieningen die beschikbaar zijn?

  Ja, je kunt je werkgever wijzen op de regelingen en voorzieningen die beschikbaar zijn. Je kunt je werkgever verwijzen naar deze webpagina van het UWV.

 • Kan ik ook voorzieningen aanvragen als ik nog geen baan heb?

  Als je nog niet werkt maar naar school gaat, kun je ook voorzieningen aanvragen. Of je nou naar school gaat of werkt, in beide gevallen moet je in de aanvraag onderbouwen waarom een voorziening noodzakelijk is, je moet aangeven waar de voorziening voor het dient en wat de meerwaarde is van de voorziening die je aanvraagt. Ook moet je alles onderbouwen met medische informatie.

 • Kan ik ook voorzieningen krijgen voor mijn vervoer naar het werk?

  Ja, daarbij kijkt het UWV naar persoonsgebonden voorwaarden, die bepalen of je in aanmerking komt voor een vervoersvoorziening. Het UWV kijkt hierbij naar de meest goedkope voorzieningen.

 • Kan mijn werkgever ook voorzieningen voor mij aanvragen?

  Nee, voorzieningen zijn persoonsgebonden. Alleen als je voorzieningen nodig hebt die na je dienstverband bij je werkgever blijven, kan hij voor de kosten daarvan wel een vergoeding aanvragen. Je werkgever kan hiervoor terecht bij het UWV. Daarnaast kan je werkgever subsidie aanvragen, zoals loondispensatie.

 • Wat voor soort voorzieningen kan ik als werknemer aanvragen?

  Je kunt verschillende hulpmiddelen en voorzieningen aanvragen. Denk aan een brailleleesregel, voorleeshulp, software-aanpassingen, vervoersvoorziening, ondersteuning van een intermediair of aan jobcoaching .

 • Wat is de banenafspraak en hoe profiteer ik hiervan?

  De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Als je in het doelgroepregister staat, kan je werkgever profiteren van voordelen zoals subsidies en loonkostenvoordelen. Als je hier meer over wilt weten kun je contact opnemen met ons.

Meer info of advies op maat?

Neem contact met ons op.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.