Werk en energie
Als je een visuele beperking hebt en je werkt, dan kost je dat vaak meer energie dan je collega’s die goed kunnen zien. Je kunt je werk goed en met plezier doen als je weet hoe je je energie het best kunt inzetten en behouden. Dat is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- Hoeveel energie je van nature hebt
- Wat je visuele beperking is
- Wat je werkzaamheden zijn
- Of je passend werk hebt
- De ruimte die je hebt vanuit je werkgever om je eigen tempo aan te houden
- Hoe je met energie en situaties van overbelasting omgaat
- De mate waarin je voor jou passende hulpmiddelen en vaardigheden in kunt zetten
Ontwikkelen van een persoonlijke strategie voor je energiebeheer kan je helpen. Als je bewust omgaat met je energie kun je de uitdagingen van het werken met een visuele beperking effectief aanpakken en je werk prettiger en productiever uitvoeren.
Stem af met je werkgever
Stem met je werkgever af wat voor jou werkt. Hoeveel en welke taken kun jij aan zodat je goed, prettig en duurzaam kunt werken? Het is prettig voor jou en voor je werkgever als je hier duidelijk over bent en verwachtingen kunt managen.
De balans tussen belasting en belastbaarheid
Bij het goed inzetten van je energie speelt de balans tussen werklast en je persoonlijke belastbaarheid een cruciale rol. Het gaat daarbij om het vinden van een evenwicht tussen wat je moet doen (belasting) en wat je aankunt (belastbaarheid). Dit evenwicht is persoonlijk en kan variëren. De tips en oefeningen hieronder kunnen je helpen met je energiebalans.
Tips voor energiebalans
Gebruik hulpmiddelen
Bekijk of je baat hebt bij de inzet van hulpmiddelen. Gebruik van de juiste hulpmiddelen scheelt je namelijk veel energie. Misschien heb jij voor het werk op je computer in een ergonomische zithouding genoeg aan de vergroting en spraak van Windows/Apple. Die is gratis en makkelijk in te zetten. Ermee leren omgaan kan wel intensief zijn. Bekijk of je daarvoor in aanmerking komt voor hulp van arbeidsadviseurs van Koninklije Visio of Bartiméus.
Heb je meer of andere hulpmiddelen nodig? Bekijk dan of je gebruikt kunt maken van voorzieningen. Meer daarover lees je op onze webpagina over regelingen en voorzieningen. Of vergroting, spraak of braille voor jou de beste leesvorm is, dat kun je bepalen met hulp van een hulpmiddelenleverancier, Visio of Bartiméus.
Tips voor computerwerk
- Zorg ervoor dat je blind en met tien vingers kunt typen
- Leer met toetscombinaties werken in plaats van eindeloos zoeken naar je muisaanwijzer
- Als je zicht achteruit gaat, check dan regelmatig of vergroting nog volstaat en leer tijdig te werken met spraakondersteuning. Dit zal zeker in het begin wennen zijn, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van!
Luister naar je lichaam
Het is belangrijk signalen van vermoeidheid bij jezelf te herkennen. Voel je hoofdpijn opkomen, merk je dat je sneller geïrriteerd raakt of gaan je ogen prikken of tranen? Dan kan dat een teken zijn dat je pauze nodig hebt.
Structuur en rust
Plan je werkdag met voldoende rustpauzes. Ben je na een uur werken moe? Neem dan een korte pauze van vijf of tien minuten. Kijk of je na elke taak ook een moment van ontspanning kunt inlassen. Je ogen komen dan tot rust en kunnen herstellen. Zo kun je je energie beter over de dag verdelen.
20-20-20 regel
Deze regel houdt in dat je elke twintig minuten twintig seconden lang naar iets kijkt dat op twintig voet afstand (dat is ongeveer zes meter) van je is. Dit is met name van belang als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm of op je telefoon. Het is wetenschappelijk bewezen dat toepassen van deze regel een gunstig effect heeft op je ogen.
Dagplanning
Begin de dag met een overzicht van taken en stel haalbare doelen. Het bereiken van deze doelen geeft energie en houdt je gemotiveerd.
Afwisseling van taken
Wissel taken die veel visuele inspanning kosten af met taken die minder van je zicht eisen. Gebruik van spraakondersteuning om de visuele belasting te verminderen kan voor sommigen ook een oplossing zijn.
Focus op één taak
Concentreer je op één activiteit tegelijk en stel grenzen. Als je merkt dat een taak meer tijd kost dan je kunt opbrengen, las dan een pauze in.
Plan je beste tijd
Probeer erachter te komen op welke momenten van de dag jij je het fitst voelt. Benut die momenten voor de belangrijkste of meest zinvolle activiteiten. Zoek binnen deze periodes naar een goede afwisseling tussen fysieke en mentale inspanning.
Ontspanningsoefeningen voor meer energie
Naast een goede werk-energiebalans is ontspanning belangrijk. Daarmee herstel je je lichaam en geest en verhoog je je energieniveau. En daarmee kun je weer met meer focus en een hogere productiviteit prettig werken.
Spierontspanningsoefening
Span systematisch alle belangrijke spiergroepen aan en ontspan dan je spieren weer. Start met je handen en werk via je armen, schouders, nek, hoofd, borst, rug, en eindig bij je voeten. Deze methode is bewezen effectief en eenvoudig. Als je regelmatig oefent ga je het verschil voelen tussen gespannen en ontspannen spieren. Daarmee kun je stress en spanning verminderen.
Bewust ademen
Focus op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus, houd je adem een moment vast en adem dan langzaam uit door je mond. Als je ervoor zorgt dat je uitademing langer duurt dan je inademing, verminder je met deze oefening je stress en breng je je geest tot rust.
Plan meer tijd voor jezelf
Reserveer bewust tijd voor activiteiten die je energie geven en je helpen ontspannen. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete muziek, maak een wandeling of neem een warm bad. Plan deze momenten in je dagelijkse of wekelijkse schema in.
Reflecteer en pas toe
Houd bij hoe vaak je de oefeningen doet en wat je ervaringen zijn. Zo krijg je inzicht in wat voor jou het beste werkt. Begin met één keer per dag en verhoog dit, indien mogelijk, naar twee keer per dag voor maximaal effect.
Begeleiding voor jou en je werkgever
Heb je behoefte aan intensievere begeleiding? Dan kun je bij expertisecentra als Bartiméus en Koninklijke Visio terecht. Ze kunnen jou en je werkgever op maat adviseren en begeleiden. Bijvoorbeeld met trainingen of cursussen. Zo kun je je werk, ondanks je visuele beperking, energiek en met plezier blijven doen. Benieuwd naar mogelijkheden? Neem contact met ons op.
Geef je mening
Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?
Positieve feedback
Dank je wel voor je positieve reactie
Jammer dat je niet tevreden bent
Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.