Direct naar inhoud

Werk vinden

Werk vinden is vaak een grote uitdaging als je een visuele beperking hebt. Dat kan meerdere redenen hebben. Misschien ben je niet helemaal zeker over je kwaliteiten en ambities. Het kan ook zijn dat je het spannend vindt om voor betaald werk te kiezen omdat je bang bent voor verlies van het vangnet van een uitkering. Of je treft steeds werkgevers die last hebben van koudwatervrees en daardoor terughoudend zijn. Ook zijn er mensen die door problemen met ICT op de werkvloer extra voorzichtig om van baan te wisselen.

Vacatures

Gelukkig zijn er de laatste tijd veel vacatures. Er zijn allerlei banen beschikbaar; in verschillende branches, parttime en fulltime, vanuit huis of op locatie. Veel van deze banen zijn ook geschikt, of geschikt te maken, als je slechtziend of blind bent. Want dankzij de huidige technologie kunnen veel werkplekken toegankelijk gemaakt worden. Zo kun ook jij je talenten inzetten!

Vacatures vind je op verschillende manieren; op social media, op vacaturesites, via via, op straat, etc. Wij wijzen je graag op een paar sites:

Inclusief werkgeverschap

Wat ook in je voordeel werkt, is het feit dat steeds meer organisaties werken aan inclusief werkgeverschap. Natuurlijk is de ene organisatie inclusiever dan de andere. Vooral de wat grotere organisaties hebben hier al mooie stappen in gezet, zij hebben vaak ook een inclusiviteitsbeleid.

Dit geldt ook voor overheidsinstellingen. Zij zijn met de Banenafspraak op weg naar het creëren van 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking en willen dat doel voor 2026 behalen.

Professionele begeleiding

Tot slot is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Verschillende organisaties begrijpen waar je tegenaan kunt lopen als je slechtziend of blind bent en werk zoekt. Ze bieden trainingen, kunnen je begeleiden of bieden zicht op banen die geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking.

Organisaties die je begeleiden naar werk

 • Bartiméus Werkpad

  Expertiseorganisatie Bartiméus biedt meerdere diensten aan, zoals loopbaanadvies en begeleiding van mensen naar en in werk.

 • Visio Zicht op Werk

  Expertiseorganisatie Koninklijke Visio biedt ook diensten aan als loopbaanadvies en begeleiding van mensen naar en in werk.

Bij de sollicitatietraining van Koninklijke Visio heb ik geleerd hoe en wanneer je over je beperking vertelt in een sollicitatiegesprek
Mijke Hartendorp Docent Toegepaste Psychologie op Hogeschool Saxion
Lees het verhaal van Mijke

Andere waardevolle links

 • Solliciteren

  Tips en adviezen over solliciteren voor mensen met een visuele beperking.

 • Ervaringsverhalen

  Lees over de werkervaring van andere mensen met een visuele beperking en laat je inspireren door hun verhalen.

Meer weten over werk vinden met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.