Direct naar inhoud

Solliciteren

Je hebt een visuele beperking en wilt solliciteren. Hoe pak je dat aan? En vooral: wanneer geef je aan dat je niet (goed) ziet? Het is persoonsgebonden wanneer en hoe je je visuele beperking ter sprake brengt.

Schrijf je in je sollicitatiebrief dat je blind of slechtziend bent? Of wacht je tot je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? En wanneer geef je het dan aan? Bel je van tevoren op, vertel je het bij binnenkomst, tijdens het gesprek of helemaal niet? Op deze pagina geven we zicht op mogelijkheden en we geven je tips. Er zijn in ieder geval geen algemene regels of do’s en dont’s.

Verplicht of niet?

Je bent niet verplicht om je visuele beperking in de sollicitatieprocedure te vermelden. Alleen als je oogaandoening op korte termijn tot arbeidsongeschiktheid leidt en je dit weet, dan ben je verplicht het te vertellen.

Vermeld je je visuele beperking al in je sollicitatiebrief?

In de meeste gevallen is het niet nodig om in je brief of op je cv te vermelden dat je een visuele beperking hebt. Eerst maar eens uitgenodigd worden!

Ik schreef altijd eerlijk in mijn sollicitatiebrieven dat ik slechtziend ben en werd nooit uitgenodigd. De eerste keer dat ik het er niet in zette, mocht ik op gesprek komen.
René van Poppel Maatschappelijk werker bij Kwadraad
Lees het verhaal van René

Uitzonderingen

Soms is het echter wel slim om je visuele beperking al in je brief te benoemen, bijvoorbeeld in onderstaande situaties.

Juist ook mensen met een visuele beperking werden uitgenodigd te solliciteren
Bas van den Berg Recherche-assistent bij Politie Nederland
Lees het verhaal van Bas

Als je uitgenodigd wordt

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, kan dat een geschikt moment zijn om je visuele beperking te vermelden. Je bent het niet verplicht, maar misschien vind je het prettig om het alvast te melden.

Melden dat je slechtziend of blind bent, kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld bellen of mailen en melden dat je je geleidehond meeneemt. Dan weten ze meteen dat je een visuele beperking hebt. Je kunt ook informeren hoe je het bedrijf met het openbaar vervoer kunt bereiken en erbij vertellen dat je met het OV komt vanwege je visuele beperking.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Als je je visuele beperking niet aan de orde hebt gesteld in je brief of cv en ook niet na de uitnodiging voor het gesprek, dan kun je het ter sprake brengen tijdens het gesprek. Dat kan op verschillende momenten en manieren.

Bij het voorstellen

Je kunt je visuele beperking melden als je jezelf voorstelt. Dit is zeker aan te raden als je oogaandoening zichtbaar is. Voor een werkgever is vooral van belang of en zo ja hoe er rekening mee gehouden moet worden. Geef dat duidelijk aan. Leg verder vooral de nadruk op je kwaliteiten, je bent immers niet je beperking en hebt de werkgever juist iets te bieden.

Bij het plaatsnemen

Een ander moment om te vertellen over je visuele beperking ontstaat als duidelijk wordt waar je mag zitten:

Tijdens het gesprek

Het is gebruikelijk dat gesprekspartners elkaar aankijken. Als dat vanwege je visuele beperking lastig is, kun je bij de start van het gesprek aangeven dat iemand aankijken voor jou lastig is vanwege je visuele beperking.

Bij de sollicitatietraining van Koninklijke Visio heb ik geleerd hoe en wanneer je over je beperking vertelt in een sollicitatiegesprek.
Mijke Hartendorp Docent Toegepaste Psychologie op Hogeschool Saxion
Lees het verhaal van Mijke

Wat vertel je over je visuele beperking?

Op welk moment je er ook over begint, denk goed na over wat je de werkgever vertelt. Een paar tips:

Femke heeft meer wilskracht en kwalificaties en is volwassener dan andere sollicitanten van 23 zonder beperking
Patrick Schmidt Afdelingsmanager Beheer & Ondersteuning bij Gemeente Rotterdam | Parkeervoorzieningen – over zijn collega Femke van den Born
Lees het verhaal van Femke

De laatste drie tips hierboven kun je ook bewaren voor een tweede gesprek.

Overige tips

Meer weten over solliciteren met een visuele beperking?

Neem contact met ons op voor advies op maat

 • Hoe bereid ik me voor op mogelijke vragen over mijn visuele beperking tijdens een sollicitatiegesprek?

  Wees duidelijk over de manier waarop je je taken kunt uitvoeren en over de eventuele aanpassingen die je erbij nodig hebt. Benadruk hoe je in het verleden succesvol bent geweest met je beperking. Verdiep je ook in wat er voor de werkgever mogelijk is. Welke voordelen en regelingen zijn er voor bedrijven als ze jou aannemen?

 • Hoe kan ik mijn visuele beperking op een positieve manier bespreken tijdens mijn sollicitatie?

  Tijdens een sollicitatiegesprek kun je je visuele beperking op een positieve manier bespreken door het juiste moment te kiezen, zoals tijdens het bespreken van je vaardigheden. Leg uit hoe je beperking je unieke vaardigheden heeft bijgebracht en vermeld welke specifieke aanpassingen je nodig hebt om effectief te werken. Benadruk de positieve aspecten van je beperking, wees zelfverzekerd en oplossingsgericht. Dit vermindert eventuele zorgen bij de werkgever en hiermee zet je je zelf krachtiger neer.

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten tijdens een sollicitatieproces?

  Focus op je sterke punten en vaardigheden. Bereid je goed voor door je antwoorden te oefenen, stel vragen over de organisatie en de functie en onthoud dat je waardevolle vaardigheden en ervaringen meebrengt die van belang zijn voor de werkgever. Neem bij twijfel contact op met ons, we helpen je graag verder.

 • Is het wettelijk verplicht om mijn visuele beperking te melden tijdens de sollicitatie?

  Je bent wettelijk niet verplicht om je visuele beperking te vermelden in de sollicitatieprocedure, tenzij je weet dat je beperking op korte termijn tot arbeidsongeschiktheid kan leiden. Als er naar je beperking gevraagd wordt, moet je wel eerlijk antwoord geven.

 • Wat als ik mijn beperking niet wil melden?

  Het is volledig aan jou om te beslissen of je je visuele beperking op je werk wilt melden of niet. Als je kiest om dit niet te doen, is het belangrijk dat je zorgt dat je de taken die bij je functie horen zelfstandig kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de nodige hulpmiddelen en aanpassingen die je in staat stellen om effectief te werken. Houd er rekening mee dat als je besluit je beperking niet te melden, je mogelijk niet kunt profiteren van wettelijke beschermingen of aanpassingen die je werk makkelijker kunnen maken. Werkgevers zijn vaak verplicht om redelijke aanpassingen te bieden aan werknemers met een bekende beperking, maar als ze niet op de hoogte zijn van jouw situatie, kunnen ze hier niet naar handelen.

 • Wat kan ik doen als mijn visuele beperking invloed heeft op het maken van oogcontact?

  Leg aan het begin van het gesprek uit dat het voor jou lastig kan zijn om oogcontact te maken vanwege je visuele beperking. Dit helpt misverstanden te voorkomen en stelt de interviewer op zijn gemak.

Geef je mening

Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?

Positieve feedback

Dank je wel voor je positieve reactie

Jammer dat je niet tevreden bent

Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.