Solliciteren
Je hebt een visuele beperking en wilt solliciteren. Hoe pak je dat aan? En vooral: wanneer geef je aan dat je niet (goed) ziet? Het is persoonsgebonden wanneer en hoe je je visuele beperking ter sprake brengt.
Schrijf je in je sollicitatiebrief dat je blind of slechtziend bent? Of wacht je tot je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? En wanneer geef je het dan aan? Bel je van tevoren op, vertel je het bij binnenkomst, tijdens het gesprek of helemaal niet? Op deze pagina geven we zicht op mogelijkheden en we geven je tips. Er zijn in ieder geval geen algemene regels of do’s en dont’s.
Verplicht of niet?
Je bent niet verplicht om je visuele beperking in de sollicitatieprocedure te vermelden. Alleen als je oogaandoening op korte termijn tot arbeidsongeschiktheid leidt en je dit weet, dan ben je verplicht het te vertellen.
Vermeld je je visuele beperking al in je sollicitatiebrief?
In de meeste gevallen is het niet nodig om in je brief of op je cv te vermelden dat je een visuele beperking hebt. Eerst maar eens uitgenodigd worden!
Uitzonderingen
Soms is het echter wel slim om je visuele beperking al in je brief te benoemen, bijvoorbeeld in onderstaande situaties.
- Als het een functie is waarbij je ervaringsdeskundigheid positief kan zijn
- Als er specifiek mensen met een beperking uitgenodigd worden te solliciteren
- Als jij je daar beter bij voelt
Als je uitgenodigd wordt
Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, kan dat een geschikt moment zijn om je visuele beperking te vermelden. Je bent het niet verplicht, maar misschien vind je het prettig om het alvast te melden.
Melden dat je slechtziend of blind bent, kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld bellen of mailen en melden dat je je geleidehond meeneemt. Dan weten ze meteen dat je een visuele beperking hebt. Je kunt ook informeren hoe je het bedrijf met het openbaar vervoer kunt bereiken en erbij vertellen dat je met het OV komt vanwege je visuele beperking.
Tijdens het sollicitatiegesprek
Als je je visuele beperking niet aan de orde hebt gesteld in je brief of cv en ook niet na de uitnodiging voor het gesprek, dan kun je het ter sprake brengen tijdens het gesprek. Dat kan op verschillende momenten en manieren.
Bij het voorstellen
Je kunt je visuele beperking melden als je jezelf voorstelt. Dit is zeker aan te raden als je oogaandoening zichtbaar is. Voor een werkgever is vooral van belang of en zo ja hoe er rekening mee gehouden moet worden. Geef dat duidelijk aan. Leg verder vooral de nadruk op je kwaliteiten, je bent immers niet je beperking en hebt de werkgever juist iets te bieden.
Bij het plaatsnemen
Een ander moment om te vertellen over je visuele beperking ontstaat als duidelijk wordt waar je mag zitten:
- Mag je zelf een plek kiezen? Zorg dan dat de lichtval voor jou prettig is. Je kunt dan aangeven dat je voor die plek kiest vanwege je visuele beperking.
- Krijg je een plaats toegewezen die niet fijn is, dan kan dat een goed moment zijn om je visuele beperking kort te benoemen. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen in de trant van: “Ik kan niet zo goed tegen licht door mijn visuele beperking. Is het mogelijk dat ik met mijn rug naar het licht toe zit?” Of: “Ik ben slechtziend en kan daardoor niet zo goed tegen licht. Dus als ik wat meer met mijn ogen knipper, weet u hoe dat komt.”
Tijdens het gesprek
Het is gebruikelijk dat gesprekspartners elkaar aankijken. Als dat vanwege je visuele beperking lastig is, kun je bij de start van het gesprek aangeven dat iemand aankijken voor jou lastig is vanwege je visuele beperking.
Wat vertel je over je visuele beperking?
Op welk moment je er ook over begint, denk goed na over wat je de werkgever vertelt. Een paar tips:
- Vertel kort wat je visuele beperking inhoudt
- Geef aan wat je beperking aan voordelen met zich meebrengt (bijv. dat je oplossingsgerichter bent dan gemiddeld of een enorme doorzetter)
- Geef aan of je hulpmiddelen gebruikt, welke dat zijn en waarom je ze nodig hebt
- Als er aanpassingen aan de werkplek en/of computer nodig zijn, is het goed om dat te benoemen
- Mochten jij of je eventuele werkgever een beroep kunnen doen op voorzieningen, dan kan het ook goed zijn hierop te wijzen
De laatste drie tips hierboven kun je ook bewaren voor een tweede gesprek.
Overige tips
- Vind je het lastig om te bepalen welke kleding je het best kunt aantrekken naar je gesprek? Vraag dan iemand om met je mee te denken. Kijk samen naar wat voor organisatie je gaat, wat daarbij past en waar jij je lekker in voelt.
- Hoewel het lastig kan zijn vanwege je beperking en de onbekende omgeving: probeer zelfverzekerd binnen te komen
- Ga goed rechtop zitten
- Probeer de mensen aan te kijken
- Leg de nadruk op je kwaliteiten (je bent niet je beperking)
- Zorg dat je een goed beeld hebt van je kwaliteiten en van je aandachts-/ontwikkelpunten
Meer weten over solliciteren met een visuele beperking?
Neem contact met ons op voor advies op maat
-
Hoe bereid ik me voor op mogelijke vragen over mijn visuele beperking tijdens een sollicitatiegesprek?
Wees duidelijk over de manier waarop je je taken kunt uitvoeren en over de eventuele aanpassingen die je erbij nodig hebt. Benadruk hoe je in het verleden succesvol bent geweest met je beperking. Verdiep je ook in wat er voor de werkgever mogelijk is. Welke voordelen en regelingen zijn er voor bedrijven als ze jou aannemen?
-
Hoe kan ik mijn visuele beperking op een positieve manier bespreken tijdens mijn sollicitatie?
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je je visuele beperking op een positieve manier bespreken door het juiste moment te kiezen, zoals tijdens het bespreken van je vaardigheden. Leg uit hoe je beperking je unieke vaardigheden heeft bijgebracht en vermeld welke specifieke aanpassingen je nodig hebt om effectief te werken. Benadruk de positieve aspecten van je beperking, wees zelfverzekerd en oplossingsgericht. Dit vermindert eventuele zorgen bij de werkgever en hiermee zet je je zelf krachtiger neer.
-
Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten tijdens een sollicitatieproces?
Focus op je sterke punten en vaardigheden. Bereid je goed voor door je antwoorden te oefenen, stel vragen over de organisatie en de functie en onthoud dat je waardevolle vaardigheden en ervaringen meebrengt die van belang zijn voor de werkgever. Neem bij twijfel contact op met ons, we helpen je graag verder.
-
Is het wettelijk verplicht om mijn visuele beperking te melden tijdens de sollicitatie?
Je bent wettelijk niet verplicht om je visuele beperking te vermelden in de sollicitatieprocedure, tenzij je weet dat je beperking op korte termijn tot arbeidsongeschiktheid kan leiden. Als er naar je beperking gevraagd wordt, moet je wel eerlijk antwoord geven.
-
Wat als ik mijn visuele beperking niet wil melden?
Het is volledig aan jou om te beslissen of je je visuele beperking op je werk wilt melden of niet. Als je kiest om dit niet te doen, is het belangrijk dat je zorgt dat je de taken die bij je functie horen zelfstandig kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de nodige hulpmiddelen en aanpassingen die je in staat stellen om effectief te werken. Houd er rekening mee dat als je besluit je beperking niet te melden, je mogelijk niet kunt profiteren van wettelijke beschermingen of aanpassingen die je werk makkelijker kunnen maken. Werkgevers zijn vaak verplicht om redelijke aanpassingen te bieden aan werknemers met een bekende beperking, maar als ze niet op de hoogte zijn van jouw situatie, kunnen ze hier niet naar handelen.
-
Wat kan ik doen als mijn visuele beperking invloed heeft op het maken van oogcontact?
Leg aan het begin van het gesprek uit dat het voor jou lastig kan zijn om oogcontact te maken vanwege je visuele beperking. Dit helpt misverstanden te voorkomen en stelt de interviewer op zijn gemak.
Geef je mening
Ben je tevreden met de informatie op deze pagina?
Positieve feedback
Dank je wel voor je positieve reactie
Jammer dat je niet tevreden bent
Wat moet er volgens jou anders? Gebruik het formulier hieronder om je feedback te geven.