Skip to content

Ervaringsverhalen

Werken met een visuele beperking kan prima. Laat je inspireren …

Heb je zelf een voorbeeld uit de praktijk? Laat het ons weten.

‘Jij bent onze neus, wij jouw ogen’
Sanne (18) heeft een gezichtsvermogen van 10 procent en volgt praktijkonderwijs bij Bartiméus. Na een stage bij het HEMA-restaurant in Waddinxveen is haar daar nu een baan aangeboden. ‘We willen haar niet meer missen.’ Lees verder.


Bas Brons: ondanks en dankzij zijn beperking professional coach
Bas Brons – Agoog (SPH) en gecertificeerd NLP Master Coach bij BBCoaching – werkte mee aan een filmportret waarin we tonen dat het prima kan: werken met een visuele beperking. Bas Brons heeft het syndroom van Usher en laat zien hoe hij ondanks en dankzij zijn beperking zijn professie als coach goed kan uitoefenen. Bekijk het filmportret.


Altijd kijkend naar mogelijkheden!
Aan de telefoon merk je niet direct iets opmerkelijks aan Lennard. Wat je wel proeft is zijn enorme drive om mensen bij het juiste bedrijf te plaatsen. Die drive komt niet zomaar ergens vandaan. Lennard heeft namelijk een visuele beperking. Lees verder.


Marieke studeert Psychologie: ‘Blind-zijn was voor mij altijd een bijzaak’
Marieke (39) heeft Retinitis Pigmentosa, waardoor ze nagenoeg blind is geworden; alleen in de ooghoeken kan ze nog wat licht zien. Maar haar blindheid belet haar geenszins om samen met haar vriend een huis te bouwen, een carrière te hebben én een universitaire studie te volgen.” Lees verder.


Victor vliegt blind op zijn talent
Met hulp van Ctalents vond Victor, afgestudeerd bouwkundige, in 2016 een baan als ontwerper bij de luchtverkeersleiding op Schiphol.” Lees verder.


Kees (slechtziend) behaalde zijn BHV & EHBO diploma met gemak
Kees is slechtziend en werkt als tourguide bij CtheCity. Hij heeft met succes zijn BHV cursus gehaald en ontdekte dat je als slechtziende heel goed iemand kunt helpen in nood. Zelf als slechtziende kan je meer dan je zou denken.” Lees verder.


Romke is blind en al 35 jaar rechter: ‘Ik hoor of mensen oprecht verdrietig zijn’
Romke de Vries (68) is al 35 jaar rechter. Op zijn 19de verloor hij al zijn zicht. Hij kan niet beoordelen hoe de mannen, vrouwen en kinderen die voor hem zitten eruit zien. “Maar dat doet er ook niet toe, het dossier is leidend.” Lees verder.


Mozes: Hulp vragen vergemakkelijkt de weg naar succes
Mozes komt uit Suriname. Hij is een studiebol pur sang. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Suriname kwam hij naar Nederland. Aan de Universiteit van Leiden deed hij zijn rechtenstudie nog eens dunnetjes over en nu is hij bijna klaar met zijn master Ondernemingsrecht. Met hulp van Ctalents vond hij een baan bij ABN AMRO, maar studeren is nog altijd zijn hobby. Lees verder.


‘De taal is het grootste verschil’: slechtziende Syriër krijgt hulp van blinde Apeldoornse
APELDOORN – Hij vluchtte uit Syrië, is slechtziend en doet een opleiding om sportmasseur te worden. Zij heeft haar eigen massagepraktijk in Apeldoorn en is blind. Eenmaal per week ontmoeten ze elkaar, om van elkaar te leren. Lees verder.


Een blinde geleiden naar werk: het kan dus wél!
Bij de provincie Drenthe ontstond een vacature. Teamleider Ingrid Schotanus: ‘We zochten een nieuwe medewerker voor het verstrekken van subsidies en hadden besloten iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Bram was gekwalificeerd omdat hij jurist was en uitermate gemotiveerd. Het bleek een prima match.’ Lees verder.


Tim Sieders (22) is slechtziend en werkt als meubelmaker
Hij is opgeleid tot interieurbouwer. Sinds februari werkt hij als meubelmaker in Den Hoorn. Tim wordt hierbij begeleid door Werkpad, gespecialiseerde jobcoaches van Bartiméus. Het gaat zo goed dat zijn contract in september werd verlengd. ‘Wat belangrijk is dat ik goed luister naar mijn ogen: wat kan ik doen op een dag.’ Lees verder.


Floris (slechtziend) vond dankzij netwerken een baan
Ben je slechtziend en lijkt het je lastig om een baan te vinden? Floris zat in dezelfde situatie als jij, maar het is hem gelukt. Dankzij zijn grote inzet is hij vanaf 22 januari aan het werk bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? “Door te netwerken, en met een beetje geluk.” Lees verder.


Vechten en knokken om te blijven werken
Op 22-jarige leeftijd plotseling je gezichtsvermogen verliezen. Het overkwam Stefan Sanderse uit Vlissingen tien jaar geleden. Even leek zijn toekomst als ICT deskundige voorbij, maar hij knokte zich terug. Met als ultieme beloning de titel ‘de beste praktijkbegeleider in de sectoren ICT & Creatieve Industrie en Onderwijs in Zeeland’. Lees verder.


‘Als je blind bent, kijk je met je handen’
Vier jaar geleden kwam de wereld van Henk Veenstra (56) uit Saaksum op de kop te staan. Na een operatie aan een tumor in zijn hoofd verloor hij zijn gezichtsvermogen volledig. Ondanks zijn handicap pakte hij zijn oude stiel als ambachtelijk timmerman weer op. Lees verder. 


Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart
Robert Goedhart (slechtziend) werkt twee jaar bij KPN Digital en vertelt over zijn ervaringen. Lees verder.


Henk Veenstra is blind en doet houtwerk op de tast
Veenstra is in 2012 door een tumor tussen de ogen blind geworden, maar zijn andere zintuigen werken nog prima. Hij vult zijn dag door te knutselen met hout in zijn werkplaats. Vogelhuisjes, vrachtwagens, kruiwagentjes, Veenstra maakt het het allemaal op de tast in zijn werkplaats. Lees verder.


Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’
De fietsenmakers van Fietsgewoon Ermelo zien misschien niet wat ze doen, maar ze weten het als de beste. Lees verder.


Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze met hun hoofd op de bank liggen”
“In het begin van het schooljaar vinden ze mij vaak een tovenaar. Ik hoor als ze met hun hoofd op de bank liggen.” Geert is blind geboren maar staat al 16 jaar voor de klas. Zijn passie voor muziek deelt hij dagelijks met de leerlingen op het Koninklijk Instituut Woluwe. Lees verder.


Heb je zelf een voorbeeld uit de praktijk? Laat het ons weten.