Skip to content

Succesverhalen

Werken met een visuele beperking kan prima. Laat je inspireren …

Heb je zelf een voorbeeld uit de praktijk? Laat het ons weten.

‘Jij bent onze neus, wij jouw ogen’
Sanne (18) heeft een gezichtsvermogen van 10 procent en volgt praktijkonderwijs bij Bartiméus. Na een stage bij het HEMA-restaurant in Waddinxveen is haar daar nu een baan aangeboden. ‘We willen haar niet meer missen.’ Lees verder.


Bas Brons: ondanks en dankzij zijn beperking professional coach
Bas Brons – Agoog (SPH) en gecertificeerd NLP Master Coach bij BBCoaching – werkte mee aan een filmportret waarin we tonen dat het prima kan: werken met een visuele beperking. Bas Brons heeft het syndroom van Usher en laat zien hoe hij ondanks en dankzij zijn beperking zijn professie als coach goed kan uitoefenen. Bekijk het filmportret.


Altijd kijkend naar mogelijkheden!
Aan de telefoon merk je niet direct iets opmerkelijks aan Lennard. Wat je wel proeft is zijn enorme drive om mensen bij het juiste bedrijf te plaatsen. Die drive komt niet zomaar ergens vandaan. Lennard heeft namelijk een visuele beperking. Lees verder.


Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral
Bakker Lex Brakenhoff in Assendelft weet niet wat hem overkomt sinds hij de nagenoeg blinde Mike van Brenk heeft aangenomen als stagiair. Een artikel dat hierover in de media verscheen gaat viral. ‘Dat hadden we nooit kunnen bedenken. De reacties zijn hartverwarmend’, zegt Lex. Lees verder.


Slechtziende schilder doet het op gevoel
Emiel van der Wal (35) uit Ede schildert sinds twee jaar en dat gaat zo goed dat hij nu al schilderijen verkoopt en exposeert. Zijn eerste kunstwerken verkocht hij aan wijkpost De Wiekslag. Dinsdag werden deze officieel onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst. Lees verder.


Droombedrijf: beperking gewenst!
Veel blinde en slechtziende mensen hebben geen werk. Voor Laut geldt dat niet. Zij begon haar eigen trimsalon en wil meer mensen met een beperking aan werk helpen. Meer dan de helft van de blinden en slechtzienden zit thuis zonder werk. Ze willen wel, maar krijgen de kans niet. Laut (51, WAO) is blind en ligt in een rolstoelligbed. Ze wilde graag werken en begon haar eigen dierentrimsalon. Haar volgende droom? ‘Mensen uit een uitkering halen.’ Lees verder.


Marieke studeert Psychologie: ‘Blind-zijn was voor mij altijd een bijzaak’
Marieke (39) heeft Retinitis Pigmentosa, waardoor ze nagenoeg blind is geworden; alleen in de ooghoeken kan ze nog wat licht zien. Maar haar blindheid belet haar geenszins om samen met haar vriend een huis te bouwen, een carrière te hebben én een universitaire studie te volgen.” Lees verder.


Victor vliegt blind op zijn talent
Met hulp van Ctalents vond Victor, afgestudeerd bouwkundige, in 2016 een baan als ontwerper bij de luchtverkeersleiding op Schiphol.” Lees verder.


Kees (slechtziend) behaalde zijn BHV & EHBO diploma met gemak
Kees is slechtziend en werkt als tourguide bij CtheCity. Hij heeft met succes zijn BHV cursus gehaald en ontdekte dat je als slechtziende heel goed iemand kunt helpen in nood. Zelf als slechtziende kan je meer dan je zou denken.” Lees verder.


Romke is blind en al 35 jaar rechter: ‘Ik hoor of mensen oprecht verdrietig zijn’
Romke de Vries (68) is al 35 jaar rechter. Op zijn 19de verloor hij al zijn zicht. Hij kan niet beoordelen hoe de mannen, vrouwen en kinderen die voor hem zitten eruit zien. “Maar dat doet er ook niet toe, het dossier is leidend.” Lees verder.


Mozes: Hulp vragen vergemakkelijkt de weg naar succes
Mozes komt uit Suriname. Hij is een studiebol pur sang. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Suriname kwam hij naar Nederland. Aan de Universiteit van Leiden deed hij zijn rechtenstudie nog eens dunnetjes over en nu is hij bijna klaar met zijn master Ondernemingsrecht. Met hulp van Ctalents vond hij een baan bij ABN AMRO, maar studeren is nog altijd zijn hobby. Lees verder.


‘De taal is het grootste verschil’: slechtziende Syriër krijgt hulp van blinde Apeldoornse
APELDOORN – Hij vluchtte uit Syrië, is slechtziend en doet een opleiding om sportmasseur te worden. Zij heeft haar eigen massagepraktijk in Apeldoorn en is blind. Eenmaal per week ontmoeten ze elkaar, om van elkaar te leren. Lees verder.


Een blinde geleiden naar werk: het kan dus wél!
Bij de provincie Drenthe ontstond een vacature. Teamleider Ingrid Schotanus: ‘We zochten een nieuwe medewerker voor het verstrekken van subsidies en hadden besloten iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Bram was gekwalificeerd omdat hij jurist was en uitermate gemotiveerd. Het bleek een prima match.’ Lees verder.


Blind en afgekeurd, toch wethouder
Daan de Kort is 25, ziet nauwelijks nog iets en wordt wethouder in Veldhoven. De jongste die de gemeente ooit had. Lees verder.


Tim Sieders (22) is slechtziend en werkt als meubelmaker
Hij is opgeleid tot interieurbouwer. Sinds februari werkt hij als meubelmaker in Den Hoorn. Tim wordt hierbij begeleid door Werkpad, gespecialiseerde jobcoaches van Bartiméus. Het gaat zo goed dat zijn contract in september werd verlengd. ‘Wat belangrijk is dat ik goed luister naar mijn ogen: wat kan ik doen op een dag.’ Lees verder.


Floris (slechtziend) vond dankzij netwerken een baan
Ben je slechtziend en lijkt het je lastig om een baan te vinden? Floris zat in dezelfde situatie als jij, maar het is hem gelukt. Dankzij zijn grote inzet is hij vanaf 22 januari aan het werk bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? “Door te netwerken, en met een beetje geluk.” Lees verder.


Het vak van rechter past mij naadloos
Sebastiaan Hermans is zo goed als blind. Toch is hij rechter bij de rechtbank Oost-Brabant. Zelf vindt hij het niet bijzonder, ook al is hij op dit moment de enige blinde rechter van Nederland. ‘Het uiterlijk van iemand doet er niet toe, het gaat om de feiten.’ Lees verder. 


‘Het gaat niet om je beperking, maar juist om je talent’
Een interview in UWV Perspectief met Directeur-eigenaar Carin Wormsbecher van een grafisch bedrijf. Ze vertelt hoe medewerkers met een beperking juist iets toevoegen aan haar bedrijf: “Vergeet niet dat je talenten vaak juist samenhangen met de beperking die je hebt, stelt ze. ‘Wij hebben hier bijvoorbeeld een receptionist die slecht kan zien. Maar daardoor kan hij heel goed luisteren, veel beter dan ik. Hij is dus heel geschikt voor zijn werk, want hij maakt op een goede manier contact.’ Lees verder.


Bijna blinde garagehouder blijft innoveren
De bijna blinde garagehouder Henk Voskuilen uit Houten is de hoofdrolspeler in de documentaire ‘De Autovakmannen’ van de Utrechtse Gwen Jansen. Dat schrijft het AD. Ondanks zijn handicap loopt de 55-jarige Voskuilen in zijn branche voorop als het gaat om nieuwe technieken en innovaties. “Het laatste wat ik wil, is niet meekunnen.” Lees verder.


Vechten en knokken om te blijven werken
Op 22-jarige leeftijd plotseling je gezichtsvermogen verliezen. Het overkwam Stefan Sanderse uit Vlissingen tien jaar geleden. Even leek zijn toekomst als ICT deskundige voorbij, maar hij knokte zich terug. Met als ultieme beloning de titel ‘de beste praktijkbegeleider in de sectoren ICT & Creatieve Industrie en Onderwijs in Zeeland’. Lees verder.


‘Als je blind bent, kijk je met je handen’
Vier jaar geleden kwam de wereld van Henk Veenstra (56) uit Saaksum op de kop te staan. Na een operatie aan een tumor in zijn hoofd verloor hij zijn gezichtsvermogen volledig. Ondanks zijn handicap pakte hij zijn oude stiel als ambachtelijk timmerman weer op. Lees verder. 


Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart
Robert Goedhart (slechtziend) werkt twee jaar bij KPN Digital en vertelt over zijn ervaringen. Lees verder.


Henk Veenstra is blind en doet houtwerk op de tast
Veenstra is in 2012 door een tumor tussen de ogen blind geworden, maar zijn andere zintuigen werken nog prima. Hij vult zijn dag door te knutselen met hout in zijn werkplaats. Vogelhuisjes, vrachtwagens, kruiwagentjes, Veenstra maakt het het allemaal op de tast in zijn werkplaats. Lees verder.


Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’
De fietsenmakers van Fietsgewoon Ermelo zien misschien niet wat ze doen, maar ze weten het als de beste. Lees verder.


Ervaringsverhaal retinitis pigmentosa (RP)
Toen Meike de Wolf (29 jaar) vijf maanden oud was werd de oogziekte RP vastgesteld. Al van jongs af aan adviseerde de oogarts me om geen beroep te kiezen waarbij ik afhankelijk zou zijn van mijn ogen. Ik besloot de PABO te gaan doen en daarna tweedegraads Engels. Inmiddels werk ik acht jaar als docent Engels, maar dat wordt steeds lastiger. Lees verder.


Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’
Justin Kauflin Als de blinde jazzpianist Justin Kauflin (30) muziek maakt, voelt hij zich volkomen vrij. „De piano heeft álles in zich, met een eindeloos bereik. Maar ik weet soms niet waar te beginnen.” Lees verder.


“Wanneer je je beperkingen kent, heb je ongekende mogelijkheden”
Willemijn is blind sinds haar geboorte, maar dat staat haar niet in de weg om haar dromen waar te maken! Ze was altijd al behulpzaam aangelegd en helpt nu met haar bedrijfje ‘Jobvision4all’ mensen met een beperking om werk te vinden. Lees verder.


Ze is blind… maar niet te stoppen
De 25-jarige Marinda Wijnen is een bekende Dongense. Deze blinde jongedame deed als kind al mee aan een wedstrijd ’tonpraoten’ , beklom in een tv-programma de Kilimanjaro, ze zingt, heeft twee banen en woont zelfstandig. Ze laat zich door niets stoppen! Jessica Voets interviewde Marinda voor haar radioprogramma Jes! en Het Kanton. Lees verder.


Zonder steun geen gevecht
Joyce is blind en vond thuiszitten heel saai. Dankzij steun van haar coach en anderen heeft ze een opleiding gedaan en werk gevonden. ‘Ik hoef het allemaal niet alleen te doen.’ Lees verder.


Slechtziende Annemarie Nodelijk: ongeëvenaard wilskrachtig
Ik noem mijn visuele beperking daarom ook liever een visuele uitdaging. Lees verder. 


Slechtziende Vicky werkt bij Visio
Vicky heeft een oogafwijking: Retinitis Pigmentosa. Ze is nachtblind, kijkt door een koker en ziet nog ongeveer 10%. Als ervaringsdeskundige kan ze veel betekenen voor haar werkgever Koninklijke Visio. Lees verder.


Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze met hun hoofd op de bank liggen”
“In het begin van het schooljaar vinden ze mij vaak een tovenaar. Ik hoor als ze met hun hoofd op de bank liggen.” Geert is blind geboren maar staat al 16 jaar voor de klas. Zijn passie voor muziek deelt hij dagelijks met de leerlingen op het Koninklijk Instituut Woluwe. Lees verder.


‘Ik zet nooit in mijn sollicitatiebrief dat ik slechtziend ben’
Een carrière als chirurg zit er niet in, maar er zijn genoeg beroepen die blinden en slechtzienden wel kunnen uitoefenen. Toch zit een meerderheid werkloos thuis. Hoe bereid je je als slechtziende voor op een baan? Hoe vind je je draai in een nieuwe werkomgeving? En wat kan de werkgever van je verwachten? Twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Lees verder.


Heb je zelf een voorbeeld uit de praktijk? Laat het ons weten.