Skip to content

Aanvraag voor werkvoorziening vanaf 2024 bij het UWV

Posted in Nieuws, and Uitgelicht

Samenvatting

Mensen met een visuele beperking en een Participatie-uitkering kunnen hun aanvraag voor werkvoorziening vanaf 1 januari 2024 niet meer bij hun gemeente doen maar bij het UWV. Daar ligt veel meer expertise op het gebied van beoordelen en verstrekken van noodzakelijke technische voorzieningen voor mensen met een visuele beperking dan bij gemeentes. Hierdoor krijgen ze een betere positie op de arbeidsmarkt.

Aanvraag voor werkvoorziening vanaf 2024 bij UWV

Mensen met een visuele beperking en een Participatiewet-uitkering kunnen vanaf 2024 een aanvraag voor werkvoorziening indienen bij het UWV. Met dit wetsvoorstel is de Eerste Kamer gisteren akkoord gegaan.

Aanvragen van hulpmiddelen en werkvoorzieningen -zoals een brailleleesregel, een voorleeshulp, aanpassingen in de software of vervoersvoorziening naar de werkplek- gebeurt vanaf het nieuwe jaar dus niet langer meer bij de gemeente, maar bij het UWV.

Wij zijn blij met deze mijlpaal want het UWV heeft veel meer expertise op het gebied van beoordelen en verstrekken van noodzakelijke technische voorzieningen voor mensen met een visuele beperking. We verwachten dat zij door de overheveling naar het UWV dan ook makkelijker ondersteuning krijgen en zodoende een betere positie op de arbeidsmarkt.

Carola Schouten, demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft het wetsvoorstel ingediend. Zij zegt:

“We maken het makkelijker voor mensen met een visuele beperking om hulpmiddelen aan te vragen én te behouden voor werk. Zo kunnen zij volwaardig meedoen en hun talenten op de werkvloer ten volle inzetten.”